Sabor: Malo o MMF-u, malo o približavanju EU

Vladu nitko ne prisiljava na novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), no predlaže da se aranžman prihvati, jer je to u našem interesu, izjavio je popodne u Hrvatskom saboru ministar financija Mato Crkvenac.

Nakon njegova izlaganja Sabor je promjenio dogovoreni plan rada i ponovno se vratio na pojedinačnu raspravu o vladinu Nacionalnom programu pridruživanja Hrvatske EU.

Održan je drugi sastanak klubova zastupnika, ovoga puta bez predsjednika Sabora i odlučeno je da se vratimo raspravi o Nacionalnom programu, izvjestio je Zlatko Tomčić te pomalo rezignirano dodao - ´toliko o autoritetu predsjednika Sabora´.

Nije naveo o kojim se klubovima radi, niti tko je ustrajao na da se nastavi rasprava o Programu, no saborski kuloari tvrde da je ´krivac´ za to HSLS.

Prvotno su klubovi bili dogovorili da Sabor prekine raspravu o Nacionalnom programu i počne raspravu o aranžmanu s MMF-om, a da radna skupina u međuvremenu pokuša izraditi zajednički tekst rezolucije u vezi s pridruživanjem EU.

Obrazlažući novi stand-by aranžman koji bi bio četvrti po redu, trajao 14 mjeseci, a bio težak oko 140 milijuna dolara, Crkvenac je ustvrdio da njegovim neprihvaćanjem Hrvatska ništa ne gubi, no da, ako ga prihvati, može puno dobiti.

To što može dobiti je dodatno povećano međunarodno povjerenje, znatno povećanje vjerodostojnosti na tržištima kapitala, pojačavanje pozicije u odnosu na EU, naveo je.

Više je puta opetovao da se stand-by aranžmanom ne utvrđuje hrvatska ekonomska politika za 2003, naglasivši da je Vlada elemente te politike utvrdila prije sklapanja novog aranžmana.

Podsjetio je da ekonomska politika za 2003. uključuje daljnje smanjenje prorčunskog deficita, visoku makro-ekonomsku stabilost, visoku likvidnost i solventnost, daljni pad kamatnih stopa, poticanjem poduzetništva itd.

Nema uporišta tvrdnjama da je Hrvatska u kaosu, katastrofi, da se spominje iskustvo Argentine, naglasio je ministar, dodajući da to poriče Europa i njeni financijeri koji su nedavno procijenili da u 2003. Hrvatska ulazi s iznadprosječnim rezultatima.

Novi aranžman u predizbornoj godini, ministar tumači željom da se osigura nastavak dosadašnje ekonomske politike, te izbjegnu eventualni (financijski) potezi podilaženja biračima.

Pročitajte više