Sabor na 17. sjednici o sprječavanju rasprodaje otoka i kaznama za klevetu

HRVATSKI sabor počeo je danas 17. sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini.

Pred zastupnicima je, za sada, dnevni red od 60-ak točaka, a do sredine mjeseca iz Vlade treba stići i prijedlog državnoga proračuna za 2006., što će biti središnja tema višetjedne sjednice.

Sabor će neprekidno zasjedati šest tjedana, a zbog ospežnog dnevnog reda radit će pojačanim tempom, pa će skupne sjednice, umjesto srijedom, počimati već utorkom.

Novu, 17. sjednicu Sabor je počeo aktualnim prijepodnevom u kojemu će Vladi pitanja postaviti 40-ak zastupnika.

Vlada će spriječiti prodaju otoka i sprudova

Premijer Ivo Sanader opetovao je danas u aktualnom prijepodnevu Vladinu odlučnost da spriječi rasprodaju hrvatskih otoka, ali i riječnih sprudova.

Vlada, istaknuo je, ne prodaje, niti će prodavati otoke, dapače, od vlasnika će tražiti da država, odnosno lokalne jedinice imaju pravo prvokupa, a isto vrijedi i za sprudove na granici sa BiH i SiCG.

I ja sam protiv rasprodaje otoka, a isto vrijedi i za sprudove, rekao je Miroslavu Rožiću (HSP) koji je pitao zašto Vlada ništa ne poduzima na Uni gdje je, tvrdi, Republika srpska kopajući šljunak ušla 200 metara preko granice i iskopala cijeli riječni otok.

Budite sigurni da će Vlada znati zaštiti hrvatske interese, rekao je Sanader, dodajući da će Vlada inzistirati na državnim granicama koje je ustanovila Badinterova komisija, dakle na granicama bivših jugoslavenskih republika.


Premijer je najavio da je izvješće o provedbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjima, prvo takvo, koje obuhvaća više godina, gotovo i da će još za ovog zasjedanja, biti u Saboru.

Točno je da Vlada još nije dostavila ni jedno takvo izvješće, ali to ne znači da se Ustavni zakon ne provodi, odgovorio je zastupnici manjina Zdenki Čuhnil koja je upozorila da Vlada ne poštuje zakonsku obvezu da najmanje jednom godišnje podnese izvješće, iako je Ustavni zakon na snazi tri godine.

Škare - Ožbolt o kaznama za klevetu

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas u Hrvatskom saboru mogućnost novog zakonskog rješenja za klevetu izrečenu u javnim polemikama.

"Najavljujem da ćemo, bude li i dalje ovakvih presuda (kao u slučaj Matvejević), opet razmatrati stvari i vidjeti koja su rješenja najbolja. Ima prijedloga da se (za klevetu) ostavi samo novčana kazna, a izbaci zatvorska", odgovorila je ministrica SDP-ovcu Nenadu Staziću u aktualnom prijepodnevu.

Stazić je prošlotjednu (nepravomoćnu) presudu zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Matvejević zbog klevete kolege književnika Mile Pešorde osuđen uvjetno na pet mjeseci zatvora, nazvao vandalskom, sramotom za Hrvatsku i njezino pravosuđe.

"Što kanite poduzeti u reformi pravosuđa da se kažnjavaju oni koji su opljačkali Hrvatsku, a ne vrhunski intelektualci kojima se Hrvatska treba ponositi", upitao je Stazić.

Škare Ožbolt napomenula je da je zadnjim, srpanjskim izmjenama Kaznenog zakona "praktički dekriminalizirana kleveta" tako što je teret dokazivanja u potpunosti prenesen na tužitelja.

SDP-ova zastupnica Gordana Sobol prozvala je ministricu da je njezino ministarstvo, premještanjem u HRT-ovu zgradu u Dežmanovom prolazu, neopravdano povećalo troškove najma, pa porezni obveznici za to godišnje moraju izdvajati četiri milijuna kuna.

"Kako to da je Vaše ministarstvo postalo najrastrošnije, a sudovi i zatvori vape za ulaganjima", upitala je ministricu, koja je odgovorila da je premještanjem u HRT-ovu zgradu Ministarstvo uštedjelo jer je s 11 na šest smanjilo broj lokacija u kojima radi.

Pročitajte više