Sabor napokon potvrđuje 4. promjenu Ustava

SABORSKI zastupnici trebali bi danas raspraviti i glasati o promjenama Ustava, a još uvijek nije riješeno pitanje broja potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma. SDP će u sutra uputiti amandman kojim će tražiti da se broj potrebnih potpisa smanji na pet posto, javlja HRT.

Vlada je jučer na sjednici predložila još pet amandmana, među ostalim i da u Ustav uđu hrvatski branitelji, odnosno pobjeda u Domovinskom ratu koji će u Ustavu biti proglašen pravednim, legitimnim i pobjedničkim.

U Ustav bi ušla i briga o braniteljima i njihovim obiteljima, a regulirale bi se i odredbe oko izručivanja Hrvata drugim državama. Predloženo je i da se Ustavom propiše da predsjednik regulira ustroj i djelokrug svog Ureda, kao i da Vrhovni sud ne mora podnositi izvješće Saboru.

Ovog tjedna raspravljat će se i o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Vlada predlaže da se manjinama osigura i dodatno biračko pravo, na temelju kojeg će birati pet zastupnika.

Radi se o 4. zahvatu u Ustav donesenom 1990., koji je proveden kako bi se omogućio završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU.

Pročitajte više