SABOR: NASTAVLJENO OPTUŽIVANJE TKO JE KRIV ZA DRŽAVNI DEFICIT

Međusobne optužbe oporbenih i vladajućih zastupnika te učestale replike obilježile su poslijepodnevnu raspravu zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru o izvješću o obračunu državnoga proračuna za prošlu godinu.

Dok su HDZ-ovci optuživali SDP i njegove bivše koalicijske partnere da su, zatajivanjem duga i zaduživanjem bez suglasnosti Sabora prevarili javnost, zastupnici SDP-ova i većine drugih oporbenih klubova uzvraćali su da su takve HDZ-ove tvrdnje samo izlika za neispunjavanje predizbornih obećanja.

Odbacujući oporbene prigovore da je odgoda najavljenog smanjenja PDV-a posljedica pritiska MMF-a, HDZ-ovac Šime Prtenjača bivšu je vlast optužio da je prikrivala dugove, da ih nije evidentirala te tako, umjesto planiranog deficita od pet posto, uzrokovala deficit od čak 6,7 posto.

Istaknuo je da je u razgovoru s izvođačima radova na autocestama došao do saznanja da je dijelu izvođača bilo zabranjeno fakture pisati s datumom 31. prosinca, kako bi svi dugovi, bez znanja Sabora i javnosti, bili prebačeni u ovu godinu.

Takve je optužbe odbacio SDP-ovac Mato Crkvenac, bivši ministar financija, ističući kako sve financijske obveze nisu i ne mogu biti uvrštene u deficit, da od 12,8 milijardi kuna - iznos koji Vlada navodi kao visinu državnog deficita - tek 1,1 milijardi predstavlja obveze koje se mogu smatrati deficitom.

Naglasio je da je Vlada znala za sve obveze, da je za sve troškove koje danas navodi kao nedopušteno probijanje proračuna znala još u vrijeme predlaganja proračuna za ovu godinu i odlučivanja o smanjenju PDV-a. "Smanjenje PDV-a bio je nerealan i loš potez, a dugovi i obveze iz prošlosti nisu pravi razlog odustajanja od manjeg PDV-a", ocijenio je Crkvenac.

Vladi je prigovorio da cijelu financijsku politiku vodi po nalogu MMF-a, da tom fondu prepušta da radi što hoće, pa i da računa deficit protivno realnim podacima.

"Da je bilo po MMF-u mi ne bi nikada počeli graditi autocestu Zagreb-Split. Umjesto perfektnog knjigovođe bivša je vlada radila u nacionalnom interesu", rekao je Crkvenac.

S njim se složio i Jozo Radoš (Libra), koji je aktualnu Vladu optužio da namjerno skriva podatke o troškovima kako bi to mogla upotrijebiti kao alibi za odustajanje od predizbornih obećanja.

"Troškovi i dugovi skriveni su za one koji su željeli da ostanu skriveni i kako bi takvi ostali koliko netko želi", rekao je Radoš.

Predložio je da se kod primopredaje vlasti ubuduće odredi rok od mjesec dana u kojemu bi nova vlast dobila sva saznanja o državnim financijama, "a ne da to bude tema o kojoj se govori po političkim kriterijima".

Ni Tonči Tadić (HSP) ne vjeruje Vladi da kod preuzimanja vlasti nije znala za obveze prenesene na ovu godinu. "Krajnje neuvjerljivo zvuči da niste znali kakvo je stanje u državnim financijama kada u vašem ministarstvu sjede isti pomoćnici, da ne govorim o srdačnim razgovorima bivšeg i sadašnjeg premijera i ministara financija", poručio je ministru Ivanu Šukeru.

(Hina) xtr ydd

Pročitajte više