Sabor "nema dokumente" o saslušavanju carinika Roberta Matijevića

PRILIKOM današnjeg gostovanja u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", Robert Matijević, nekadašnji čelnik Službe za suzbijanje krijumčarenja pri Carinskoj upravi, utvrdio je kako mu je jedan od rođaka Vladimira Šeksa dostavljao dokumente na osnovu kojih je razotkrio šverc kavom.

Matijević tvrdi da je 2001. godine - prije nego što je on sam došao na čelo Službe - policija imala kompletnu dokumentaciju o krijumčarenju kave, ali se ništa nije učinilo. Po Matijeviću je za to zaslužan i policijski inspektor koji ga je poslije progonio zbog navodnog šurovanja s krijumčarima, odnosno s odvjetnikom Mirkom Batarelom.

Matijević, koji je i sam bio predmetom kaznenog postupka za krijumčarenje, tvrdi da se barem tridesetak puta sreo s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, te da je dostavio dvadesetak kaznenih prijava - uključujući i jednu protiv ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića. Većina njih je odbačena, iako je za neke od njih obrazloženje bilo u zastari.

Matijević se dotakao cijelog niza nepravilnosti vezanih uz Tvornicu duhana Rovinj, odnosno slučaj otkrivanja crnogorskih markica za cigarete koje su sve imale jedan te isti broj. Prema njegovom mišljenju stvar je bila daleko ozbiljnija od prekršaja - što je, pak, bilo mišljenje drugih relevantnih organa koji nisu htjeli provesti kriminalističku istragu.

Komentirajući navode Globusovog novinara Gordana Malića o tome da su prisluškivanjem otkriveni njegovi sumnjivi razgovori o namještanju usluga od strane gospodarstvenika, Matijević je rekao kako je u pitanju bio jedan jedini slučaj kada je od direktora Europatradea - svog starog prijatelja - isposlovao da se Dinu Rađi da popust za prijenosni DVD-uređaj kako bi poznati košarkaš mogao snimiti svog tek rođenog sina.

Za svoje nevolje Matijević, pak, smatra da su rezultat otkrića šverca naftnih derivata koje je došlo nakon prometne nesreće kod Okučana. Dokumentaciju koju je tada prikupljena nitko od relevantnih organa nije htio prihvatiti, uključujući Saborski odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku. Matijević tvrdi da u saborskim arhivama nema zapisa da je uručio ikakve dokumente niti da ga je Odbor na čelu s Antom Markovom uopće saslušavao.

R.R.

Pročitajte više