Sabor: Novi saziv Sabora koncem prosinca ili početkom 2004.

NAJKASNIJE 20 dana nakon provedenih parlamentarnih izbora treba se konstituirati novi, peti saziv Hrvatskoga sabora od neovisnosti.

Izbori se, tumače pravnici, smatraju provedenima kada se objave konačni rezultati.

Teoretski, budu li konačni izborni rezultati proglašeni odmah po isteku žalbenih rokova, novi bi se Sabor mogao konstituirati već koncem prosinca ili početkom iduće godine.

Sabor na prvu, konstituirajuću sjednicu saziva predsjednik države, a Ustav kaže da se Sabor konstituira izborom predsjednika na prvoj sjednici na kojoj je nazočna većina zastupnika.

Do izbora novog šefa parlamenta, saborskom će sjednicom privremeno predsjedati šef parlamenta iz prethodnog saziva, dakle Zlatko Tomčić.

To je novost u odnosu na prethodne saborske sazive kada su tu dužnost obnašali najstariji zastupnici, među njima Stjepan Sulimanac, Janko Bobetko, Josip Torbar.

Osim predsjednika, Sabor na konstituirajućoj sjednici može (dakle ne mora) birati i svoje potpredsjednike, tajnika i njegova zamjenika, te Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Sabor bira Mandatno?imunitetno povjerenstvo koje će ga izvijestiti o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom pa im mandat miruje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev, te o zamjenicima zastupnika.

Nakon što Sabor prihvati izvješće MIP-a, zastupnici će prisegnuti pred predsjedateljem Sabora.

Stara vlada će pak raditi sve dok se ne konstituira nova i dok novi premijer ne preuzme posao. No, djelokrug njezina rada nužno se sužava i to samo na najnužnije, tehničke obveze.

Po članku 97. hrvatskog Ustava, hrvatski predsjednik povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje svih zastupnika.

(Hina) um sšh

Pročitajte više