Sabor: O gospodarskom pojasu, "prljavom" gorivu, uputnicama

BEZ JASNOG odgovora danas je u Saboru ostalo pitanje Tonina Picule (SDP) hoće li Vlada, unatoč pritiscima iz EU, u listopadu ustrajati na proglašenju zaštićene ekološkoribolovne zone.

Hoće li Vlada ustrajati na listopadskom terminu jednako čvrsto kao što je HDZ, kada je bio oporba, ustrajao na proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, upitao je Picula u aktualnom prijepodnevu.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova najavio je pismeni odgovor, uz zaključak da će hrvatska diplomacija nastaviti pregovore sa susjedima, prema europskim kriterijima.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić potvrdio je da gorivo proizvedeno u rafinerijama u Hrvatskoj ne zadovoljava zahtjevne europske standarde, ali i prenio Vladin interes da se te rafinerije moderniziraju i tako dosegnu ti standardi.

Vukelić je to naveo, nakon što je Damir Kajin (IDS) upozorio da INA, ali i drugi isporučuju gorivo štetno za nove automobile, zbog čega bi uskoro tisuće takvih automobila moglo na odčađivanje.

Ako sadašnje gorivo ne odgovara sadašnjim (hrvatskim) propisima, Državni inspektorat treba spriječiti njegovu prodaju, odgovorio je Vukelić upitan što država može u tom slučaju učiniti.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang demantirao je tvrdnje da se smanjuje broj uputnica i recepata po osiguraniku.

Broj recepata po osiguraniku smo s pet povećali na osam godišnje, uputnice nismo i nećemo dirati, poručio je Marinu Jurjeviću (SDP).

Pročitajte više