Sabor o izmjenama Ugovora o slobodnoj trgovini sa SiCG

KLUB HSP-a usprotivio se popodne prijedlogu da Hrvatski sabor potvrdi ugovor kojim bi se izmijenio temeljni Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i SRJ.

Sa Srbijom se ležerno pregovaralo, nije se vodilo računa o gospodarskom i političkom kontekstu, Srbija još nije vratila svu otetu hrvatsku imovinu, upozorio je Tonči Tadić (HSP).

Pogotovo se, kaže, nisu radili proračuni kako će prekomjerni uvoz poljoprivrednih proizvoda iz SiCG utjecati na domaće tržište.

Tadića nisu pokolebala ni uvjeravanja ministra gospodarstva Branka Vukelića da su izmjenama temeljnog Ugovora ispunjeni zahtjevi velikog dijela hrvatskog gospodarstva i poduzetnika.

Ugovorom se, kaže Vukelić, postupno uspostavlja slobodna trgovina između dviju država pri čemu se carine za najveći dio industrijskih proizvoda u potpunosti ukidaju, dok će se za manji dio međusobne trgovine postupno smanjivati i konačno ukinuti 1. siječnja 2007.

Za poljoprivredne i prehrambene proizvode ugovor predviđa nekoliko modaliteta liberalizacije, no njime domaća poljoprivreda ne bi smjela biti ugrožena, kazao je ministar.

Ostali klubovi, među njima i HDZ-ov, drže da spomenuti ugovor treba potvrditi jer se njime, kaže Goran Jandroković (HDZ), stvaraju uvjeti za povećanje ukupne robne razmjene.

Sabor je popodne raspravio još neke zakonske prijedloge, među kojima i prijedlog zakona o izvozu robe s dvojnom namjenom, izmjene zakona o državnim potporama itd.

Pročitajte više