Sabor o Vladinom prijedlogu za ukidanje procesa prevođenja

HRVATSKI sabor današnje je zasjedanje počeo raspravom o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o hrvatskim braniteljima kojima se predlaže ukidanje odredbi koje se odnose na prevođenje, odnosno reviziju statusa ratnih invalida.

Državni tajnik Ministarstva branitelja Tomislav Ivić kazao je da se revizija ranije stečenih prava morala rješavati na drugačiji način, da je prevođenje bilo nepotrebno jer je stvaralo pravnu nesigurnost i nezadovoljstvo kod branitelja, od kojih je velika većina status invalida stekla na regularan način.

Vlada stoga predlaže ukidanje odredbi koje se odnose na prevođenje, dok bi se sporni slučajevi rješavali drugim pravnim instrumentima, rekao je.

Za provođenje ovih zakonskih izmjena iz proračuna se izdvaja 105 milijuna kuna.

Ivić je izvijestio da je do sada u procesu prevođenja obrađeno 4.411 predmeta, od čega je kod 1.764 ili 40 posto ratnih invalida utvrđen postotak tjelesnog oštećenja manji nego stvarno jest ili je ukinut.

U 1.968 predmeta za dobivanje obiteljskih invalidnina, u 527 slučajeva ili 27 posto status je ukinut, a u 324 predmeta za dobivanje obiteljskih invalidnina u obiteljima zatočenih i nestalih u 165 ili 51 posto slučajeva ukinut je status, rekao je Ivić.

Naglasio je da su počele pristizati prve presude Upravnog suda kojima se ukidaju rješenja bivšeg Ministarstva branitelja u postupcima prevođenja.

"Zato će biti financijski korisnije i u cilju otklanjanja nezadovoljstva branitelja da se te zakonske odredbe ukinu", rekao je Ivić.

Pročitajte više