Sabor o zabrani uvoza i proizvodnje GMO-a

HRVATSKI sabor danas je započeo objedinjenu raspravu o dva zakonska prijedloga; HSS-a i HSP-a kojima se predlaže zabrana uvoza, proizvodnje i stavljanja na tržište genetski mdificiranih organizama (GMO).

Iako suglasni da precizno treba urediti korištenje genetski modificiranih organizama (GMO), saborski klubovi u dosadašnjoj su raspravi iznijeli primjedbe na ta dva prijedloga.

HSP predlaže zabranu uvoza, proizvodnje i stavljanja na tržište GMO organizama i proizvoda, a HSS traži da zabrana bude privremena - dok se to pitanje ne riješi odgovarajućim zakonima, sukladno međunarodnim konvencijama i europskoj praksi.

Želi li Hrvatska proizvoditi ekološki zdravu hranu, a jedino s tim može biti konkurentna, onda mora zaštiti proizvodnju iz prirodnih organizama, istaknuo je Miroslav Rožić (Klub HSP-a), tvrdeći da su GMO organizmi tako dizajnirani da budu agresivni i da daju rezultate kakve ne može dati ni jedan organizam iz prirode.

Kad se GMO organizmi jednom rašire nemoguće ih se riješiti, kaže Rožić i navodi da proizvodnju takvih organizama odbijaju čak i siromašne, prenapučene zemlje, poput Zambije i Kine.

Marijana Petir (Klub HSS-a) odbija bojazni da bi privremena zabrana za GMO mogla zategnuti odnose sa WTO-om, a u prilog tome navodi iskustvo Novog Zelanda koji je od te organizacije zatražio i bez ikakvih problema dobio dvogodišnji moratorij.

Navodi i austrijsko iskustvo gdje je o GMO proveden referendum, te iznosi ideju o stvaranju Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a.

HSP-ov i HSS-ov klub Vladi predbacuju inertnost i drže da se GMO mora riješiti jednim, a ne u tri zakona, kako planira Vlada.

Klubu Libre neprihvatljiva je HSP-ova ideja o apsolutnoj zabrani svega što ima veze sa GMO. Moguće posljedice takvog stava, Hrvoje Kraljević pokazuje na primjeru zabrane korištenja GMO soje, a dozvoli hranjenja stoke mesno-koštanim brašnom.

HSLS predlaže da se HSP-ov zakon doraditi, odnosno uputi u treće čitanje, a HSS-u spočitava da je prepisao zakon.

Isto, ali za HSP-ov, tvrdi Snježana Biga-Friganović (Klub SDP). Klub HB-a načelno podržava oba prijedloga, no drži da svemu treba dodati i Vladinu inicijativu.

O spomenutim prijedlozima, Hrvatski sabor će nastaviti raspravu u nastavku 32. sjednice.

(Hina) um/tr dd

Pročitajte više