Sabor obvezao Vladu da razmotri mogućnost ukidanja vojnog roka

HRVATSKI sabor donio je danas Zakon o civilnoj službi i većinom glasova prihvatio zaključak Kluba Libre da se Vlada obvezuje do 30. lipnja razmotriti mogućnost ukidanja obveznog služenja vojnog roka i Saboru predloži dinamiku prijelaza na dragovoljno služenje vojnog roka.

Klub Libre taj je zaključak predložio tijekom rasprave o Vladinu prijedlogu Zakona o civilnoj službi, a danas ga je prihvatila većina zastupnika, njih 72.

Naime, Libra smatra da Hrvatska danas živi u uvjetima manje razine ugroženosti i bolje nacionalne sigurnosti, te da će profesionalna vojska biti sposobnija i spremnija za kvalitetnu obranu i pridonijeti bržem uključivanju Hrvatske u sigurnosne i vojno-političke integracije.

Stoga nužnim drži da u vojsku idu samo oni zainteresirani, u punoj zdravstvenoj spremnosti, motivirani i honorirani od države.

Sabor je prihvatio i u drugo čitanje uputio zakonski prijedlog koji predviđa osnivanje registra godišnjih financijskih izvješća, u kojemu bi, na jednom mjestu, bili objedinjeni svi temeljni podaci o poslovanju poduzeća u Hrvatskoj.

Registar bi bio jedinstven i omogućio bi da poduzetnici na jednom mjestu predaju godišnja financijska izvješća koja sada predaju na tri mjesta - u trgovačke sudove, Poreznu upravu te za potrebe statistike.

Joško Kontić je u ime Kluba HSLS-a zatražio da se u dnevni red sjednice uvrste rasprave o privatizaciji Sunčanog Hvara i Nuklearnoj elektrani Krško, napominjući da HSLS za taj prijedlog ima po Poslovniku potrebne potpise trećine saborskih zastupnika.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić odgovorio mu je da Vlada prikuplja materijale o tim pitanjima, te da dok oni ne stignu u Sabor ne može HSLS-ove prijedloge uvrstiti u dnevni red.

Klub HSLS-a je potom zatražio 15-minutnu stanku radi usuglašavanja mišljenja.

Pročitajte više