Sabor: Odbor za ravnopravnost spolova o zaštiti prava pacijenata

SABORSKI Odbor za ravnopravnost spolova podržao je danas vladin prijedlog zakona o pravima pacijenata, a amandmanom će od Sabora zatražiti da se u naslovu zakona riječ pacijent ispiše i u ženskom rodu, odnosno da se, uz riječ pacijent, stavi i riječ pacijentica.

Predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) najavila je i inicijativu Odbora da se slične promjene provedu i kroz druge zakone, koji bi se na taj način uskladili sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.

Odbor je primio na znanje izvješća o radu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Vijeća HRT-a u prosincu prošle i prvom polugodištu ove godine.

Ravnatelj HRT-a Mirko Galić naglasio je da su prihodi HRT-a za 10 posto veći od prošlogodišnjih, a da su za čak za 20 posto prebacili planirane prihode.

Šezdeset posto prihoda čini RTV pristojba, rekao je Galić navodeći da će HRT morati smanjiti troškove kako bi ostali konkurentni u tržišnoj utakmici s komercijalnim televizijama.

Naveo je i problem viška zaposlenih, kojih je na HRT-u trenutačno oko 3500. Dio njih je umirovljen, a za ostale će Uprava HRT-a pokušati osmisliti program zbrinjavanja kako nitko od njih ne bi ostao na cesti, rekao je Galić.

Najavio je da će HRT pred predstojeće predsjedničke izbore voditi računa o pojavljivanju pojedinih kandidata i političkih stranaka u informativnom programu, ali je ocijenio da bi taj posao trebalo raditi neko od vanjskih regulatornih tijela, poput Vijeća za radioteleviziju ili Vijeća za telekomunikacije.

Ocijenio je da bi takvo praćenje bilo realnije nego ono koje provodi sam HRT, naglašavajući da se slične metode provode u europskim zemljama.

Pročitajte više