Sabor odobrio uvoz GMO proizvoda

U NAŠIM trgovinama odavno imamo proizvode koji sadrže genetski modificirane sastojke opasne za zdravlje. Budući da je Sabor dao "zeleno svjetlo" za uvoz takve hrane, bit će je mnogo više. Pazite što kupujete i jedete!

ISPRIKA ČITATELJIMA: U ovom tekstu, objavljenom 2003. godine, pogrešno se navodi da je hrana s genetski modificiranim sastojcima opasna za zdravlje. Ta tvrdnja ne stoji jer ne postoji nijedan jedini znanstveni dokaz da je GMO hrana opasna za zdravlje.

Hrvatski Sabor donio je Zakon o hrani koji će omogućiti da se na hrvatskom tržištu nađu i genetski modificirani proizvodi (GMO), s tim da će morati proći strogu kontrolu i biti jasno označeni.

Obvezno će se morati označavati i hrana za životinje koja sadrži GMO.

Za detekciju GMO-a, u okviru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ustrojava se poseban laboratorij, jedan od 30-ak koji danas postoje u svijetu za detekciju GMO-a.

Najvjerojatnije od jeseni, u svakoj će se namirnici utvrđivati prisutnost GMO-a.

Već šest mjeseci obučavaju kadrovi i nabavlja oprema za laboratorij koji bi utvrđivao prisutnost GMO-a u namirnicama.

Zakon predviđa i ustrojavanje Hrvatske agencije za hranu koja bi trebala osigurati jedinstven, usklađen sustav službene kontrole hrane, te podići razinu zaštite potrošača.

Sabor je izmjenio zakone o zaštiti bilja i o državnoj potpori u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.


Hrvatska se pridružila krugu zemalja koje zabranjuju kloniranje ljudi - Sabor je, naime, donio zakon koji potvrđuje međunarodne konvencije koje brane kloniranje ljudi.



 

Pročitajte više