Sabor: Oporba kritizirala Zakon o primopredaji vlasti

RASPRAVOM na vladin konačni tekst zakona o primopredaji vlasti, na koji je oporba iznijela niz kritika, uglavnom tražeći da ga se uputi u treće čitanje, Sabor je zaključio današnje zasjedanje.

Oporba je najviše kritizirala odredbu po kojoj bi se ugovori, koje nakon raspisivanja izbora sklopi Vlada, proglasili ništavnima, osim ako bi njihovo nezaključivanje nanijelo materijalnu štetu ili ih je nužno zaključiti zbog međunarodnih obveza.

"To je pravno opasno jer bi, proglasi li se ugovor ništavnim, druga ugovorna strana mogla tražiti naknadu štete", upozorio je HSS-ovac Josip Vresk, dok je HSP-ovac Pero Kovačević predložio da o tome može li Vlada "na odlasku" sklopiti određeni ugovor odluči predsjednik države.

Mato Arlović (SDP) upitao je što je s ugovorima koje, ako ih Vlada ne sklopi, neće donijeti planiranu korist za državu. Treba li i takve ugovore proglasiti ništavnima, upitao je.

Da je navedena odredba "ustavno i pravno upitna" smatra i HDZ-ovac Dražen Bošnjaković, ističući da bi se, prihvati li se u predloženoj formi, u pravnu nesigurnost doveo položaj države kao pravnog subjekta na tržištu. Ipak, pozvao je oporbu da podrži zakon koji će se, kaže, dotjerati amandmanima.

Oporba je prigovorila i na prijedlog da vlada mora izvijestiti novu vladajuću garnituru o stanju u svim resorima te o svim prenesenim nepodmirenim obvezama.

"To je malo preambiciozno i prezahtjevno", rekao je SDP-ovac Arlović, ocjenjujući da bi iznošenje svih takvih podataka bilo nemoguće zbog njihove opsežnosti.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) ukazao je da oko ni jednog obračuna i podatka izrađenog po hrvatskim izračunima nije postignuto suglasje, već da se o tome uvijek spore bivša i aktualna vlast.

"Morali smo prihvaćati samo ono što se izračunalo u Washingtonu pa bi bilo dobro da u zakon uvrstimo i odredbu da se sve računa po obračunu MMF-a", kazao je.

HSS-ovac Vresk prigovorio je da u odredbi, po kojoj se razriješeni dužnosnik može vratiti na prijašnji posao, ne stoji i obveza poslodavca da ga primi, a Kovačević (HSP) pita što ako dužnosnik u propisanom roku ne stavi mandat na raspolaganje.

Predložio je da u zakonu stoji prijenos, a ne primopredaja vlasti, jer taj predloženi izraz, kaže, označava samo trenutak kada dolazi nova vlast, ne i cijeli postupak.

Pročitajte više