Sabor: Podržane izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti

SVI parlamentarni klubovi danas su nakon kraće rasprave u Saboru podržali vladin Konačni tekst izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojima se omogućuje brža i učinkovitija kategorizacija svih smještajnih objekata (hotela), a predviđeno je da se dosadašnji rok za ponovnu kategorizaciju hotela produljuje s dvije na tri godine.

Ministrica turizma Pave Župan Rusković izvijestila je da su za ovu turističku sezonu kategorizirana 234 hotela, koji su dobili jednu, dvije, a neki i tri zvjezdice više nego što su imali ranije.

Napomenula je da je situacija u turizmu vrlo dobra, da je turistička sezona kvalitetno pripremljena, čemu pridonosi i navedena kategorizacija.

No, istaknula je, veliki dio investicija u turizam završeno je u zadnji čas, zbog čega u nekim ugostiteljskim objektima još nije završena kategorizacija.

Podsjetivši kako je za vrijeme turističke sezone zabranjeno obavljanje radova, ministrica je najavila da će u prijedlogu zakona o gradnji, koji je u vladinoj proceduri, biti predviđeno da lokalna samouprava sama određuje vrijeme u kojemu se ne može graditi.

Lucija Debeljuh je u ime Kluba SDP, jedinog koji je sudjelovao u raspravi, kazala da su predložene izmjene rezultat vladinih mjera za poticanje ulaganja u turizam.

Posebno je pozdravila odredbe da županijski uredi državne uprave provode dopunsku kategorizaciju hotela svake tri godine, kao uvjet za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Nakon žustre rasprave i dvije stanke Sabor je ipak počeo raspravu o Konačnom prijedlogu zakona o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima.

Naime, Klub Libre predložio je odgodu rasprave o toj točki jer je nisu raspravili ni o njoj dali mišljenje odbori za Ustav, pravosuđe i unutarnju politiku, a taj su prijedlog podržali i klubovi HSLS-a, HDZ-a i HSP/HKDU-a.

Da se rasprava odgodi za idući tjedan usprotivili su se i klubovi SDP-a i IDS-a, a kako je Sabornica u poslijepodnevnim satima poluprazna, dakle bez kvoruma, zastupnici nisu mogli o tome glasovati, pa je predsjedavajući Baltazar Jalošovec otvorio raspravu.

O popularnom zakonu o navijačima, raspravljaju parlamentarni klubovi.

Pročitajte više