Sabor potvrdio ugovore o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj

HRVATSKI sabor jutros je, u nastavku 29. sjednice, prihvatio jučer raspravljene zakone o potvrđivanju ugovora o zajmu između hrvatske Vlade i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za ulaganja u mirovinski sustav, te za sređivanje zemljišnih knjiga i katastra.

Zajam između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, namijenjen ulaganjima u mirovinski sustav, iznosi 27,5 milijuna dolara, rok otplate mu je 15 godina, a poček pet godina.

Zajam za sređivanje zemljišnih knjiga i katastra, sklopljen s istom bankom, iznosi 26 milijuna eura, rok otplate mu je 15 godina, a poček pet godina.

Saborski zastupnici izglasali su i zakone o potvrđivanju ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Litve, te Hrvatske i Albanije, kao i Zakon o potvrđivanju ugovora između hrvatske Vlade i Savezne Vlade SRJ o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu.

Prihvaćeni su i zakoni o potvrđivanju sporazuma između hrvatske Vlade i Vlade SRJ, te hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine drogama i terorizma.

Hrvatski sabor prihvatio je i Zakon o potvrđivanju sporazuma sa slovenskom Vladom o prekograničnoj policijskoj suradnji, Zakon o potvrđivanju ugovora s BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, te Odluku o preraspodjeli sredstava, prava i obveza, te rasporedu radnika HRT-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izvijestio je da, unatoč najavama, još uvijek nisu dovršeni ugovoreni radovi u Sabornici za uvođenje elektronskog glasovanja, ali da bi trebali biti gotovi za desetak dana.

Istodobno s uvođenjem elektronskog glasovanja, kojim će se zamijeniti dosadašnje glasovanje zastupnika dizanjem ruku, napravit će se i preraspodjela sjedenja u Sabornici, najavio je Tomčić.

U nastavku sjednice zastupnici raspravljaju o prijedlogu zakona o obitelji, braku i izvanbračnim zajednicama.

Pročitajte više