Sabor prekinuo sjednicu zbog istupa Ive Lončara

SABORSKA sjednica danas je dva puta prekinuta zbog istupa nezavisnog zastupnike Ive Lončara koji je predsjednika Sabora i predsjedavajućeg sjednicom Zlatka Tomčića optužio "za kršenje Poslovnika", a predsjednika Kluba zastupnika HSS-a Luku Trconića "da je stari udbaš".

Nakon izglasavanja izmjena Izbornog zakona Ljubo Ćesić Rojs (HDZ), rekao je da Tomčića želi izvijestiti o kako je rekao navodnoj "ugroženosti Hrvatske od obavještajnih službi Republike Srpske".

Tomčić ga je upozorio da krši Poslovnik i da ga o tome može izvijestiti naknadno, na što se Lončar uključio u raspravu, rekavši da je Ćesiću neopravdano oduzeo riječ, i da krši Poslovnik.

Rasprava između Tomčića i Lončara, o tome tko od njih dvojice krši Poslovnik, završila je tako da je Tomčić Lončaru najprije oduzeo riječ, a potom ga je zbog rasprave koja je prerasla u svađu, isključio sa sjednice.

Kako Lončar nije želio napustiti dvoranu, Tomčić je odredio polusatnu stanku.

Nakon stanke Lončar se s ostalim zastupnicima vratio u dvoranu i u ruci držao pločicu za povredu Poslovnika. Tomčić se na to nije obazirao i otvorio je raspravu o HSLS-ovim prijedlozima izmjena Zakona o matičnom broju i osobnoj iskaznici.

"Nemojte se tako bahato ponašati, već zadržite dignitet Sabora", dobacio mu je Lončar iz saborske klupe.

Tomčić mu je rekao da je isključen sa sjednice, a Trconić je u ime Kluba zastupnika HSS-a zatražio stanku do 15 sati ustvrdivši da "Lončaru očito treba više vremena da se pribere".

"Kojim pravom mene stari udbaš vrijeđa", uzvratio je Lončar i dovikujući zastupnike pozvao da progovore jer da se to sutra može dogoditi i njima.

Spreman sam poginuti, ali sjednica se neće nastaviti, uzviknuo je danas poslijepodne u Sabornici nezavisni zastupnik Ivo Lončar, čiji je treći današnji istup doveo do prekida današnjeg saborskog zasjedanja.

Uvidjevši da nema uvjeta za nastavak sjednice predsjedavajući Baltazar Jalšovec (Libra) prekinuo je sjednicu i nastavak najavio za sutra ujutro.

Spor koji je u prijepodnevnom zasjedanju nastao između predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koji je predsjedavao sjednicom i Lončara, a zbog čega je sjednica već bila prekinuta, u nastavku je pokušao razriješiti Luka Trconić. On je u ime Kluba HSS-a predložio da spor između Tomčića i Lončara o tome tko krši saborski Poslovnik u iduća 24 sata riješi Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a da se sjednica nastavi.

No, Lončar je iz saborske klupe dobacio da neće dozvoliti nastavak sjednice dok mu se Tomčić ne ispriča za, kako je rekao "nasilništvo i primitivizam", te učestalo kršenje Poslovnika.

"Ako Tomčić krši Poslovnik onda ću ga kršiti i ja! Jedino možete u mene pucati, ali neću dozvoliti da se sjednica nastavi", vikao je Lončar.

Predsjedavajući Jalšovec savjetovao mu je da se na početku sutrašnjeg zasjedanja obrati Tomčiću, na što je Lončar uzviknuo - spreman sam ovdje poginuti, ali sjednica se neće nastaviti!

Pročitajte više