Sabor prihvatio novi Zakon o otpadu

HRVATSKI sabor jutros je prihvatio Zakon o otpadu koji jedinicama lokalne samouprave zadaje rokove za utvrđivanje lokacija budućih odlagališta i njihovu sanaciju, te popisivanje otpadom zagađenog tla.

Kako je u raspravi o tom zakonu prošlog tjedna upozoreno da će jedinicama lokalne samouprave biti teško ispoštovati zadane rokove, Vlada je amandmanom sve zadane rokove pomaknula za šest mjeseci.

Općine i gradovi tako će do 1. siječnja 2005. morati pripremiti mjere za postupanje s industrijskim, a do 1. lipnja iste godine i mjere za postupanje s komunalnim otpadom.

Ako jedinice lokalne samouprave do tog roka ne uspiju utvrditi lokacije za odlagališta, odnosno spalionice otpada, u slijedećih šest mjeseci to će učiniti Vlada.

Zakonom je uveden i nov način obračunavanja naknada za odvoz komunalnog otpada, po kojem će domaćinstva, umjesto po četvornom metru stana, naknade plaćati po količini i sastavu proizvedenog otpada.

Prihvaćen je amandman Kluba HDZ-a kojim je jedinicama lokalne samouprave koje nemaju mogućnosti uvesti nov način obračuna naknada dopušteno da odvoz otpada i dalje naplaćuju po starom modelu.

Prihvaćanje tog amandmana komentirao je zamjenik ministra zaštite okoliša Mladen Ružman, ocjenjujući da je riječ o "lakom odustajanju od hvatanja u koštac s ozbiljnim problemom zbrinjavanja komunalnog otpada, kojega je količinski najviše".

Pročitajte više