Sabor raspravio prijedlog zakona o ovlasti vlade da donosi uredbe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABOR je danas raspravio prijedlog zakona kojim se vladu ovlašćuje da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga sabora kada on ne zasjeda, osim izmjena državnog proračuna, propisivanja poreza i drugih pitanja u isključivoj nadležnosti sabora.

Prijedlog se odnosi na zimsku i ljetnu stanku za razdoblja od 15. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. i  od 15. srpnja 2021. do 15. rujna 2021., navodi se u obrazloženju.

Na temelju toga zakona vlada će steći ovlast da u razdoblju u kojem Hrvatski sabor redovito ne zasjeda te iznimno i u razdoblju kada je Hrvatski sabor raspušten ili mu je istekao mandat uredbama uređuje pitanja tekuće gospodarske politike iz djelokruga Hrvatskoga sabora, uvažavajući unaprijed navedena materijalna i vremenska ograničenja.

Ovlast delegirana tim zakonom odnosi se na razdoblje od godinu dana, s tim da dvije uredbe na temelju zakonske ovlasti koje vrijede na dan stupanja na snagu zakona ostaju na snazi, a najdulje do 30. studenoga 2021., stoji u obrazloženju.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić napomenuo je kako vlada ima obavezu izvijestiti sabor o uredbama sa zakonskom snagom koje je donijela.  

Miro Bulj (Klub Mosta) najavio je da neće podržati zakonski prijedlog kojima se daju ovlasti vladi jer joj, kako je rekao - ne vjeruje. Upitao je koga vlada pita kada nas zadužuje, iako je sabor centar odlučivanja. "Nemojte zaduživati zemlju bez znanja sabora jer to prelazi u diktaturu", poručio je.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) najavio je potporu zakonskom prijedlogu jer je jasno vremenski i predmetno određen, naglasivši kako se uredba koristi vrlo restriktivno, i to kada ide u korist građana i kako ne bi pretrpjeli štetu.

Vesna Nađ (Klub SDP-a) najavila je potporu zakonu jer se radi o prvom čitanju, napominjući kako se taj zakon donosi svake godine na početku jesenskog zasjedanja sabora te da je i ovaj identičan dosadašnjima.

Pročitajte više