Sabor se pita vodi li cigareta pušenju jointa

ŠIME LUČIN se pobunio na tezu Damira Kajina da cigarete vode jointu, i ustvrdio da je netočna teza da joint vodi "igli". Sabor raspravlja o potvrđivanju okvirne Konvencije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o nadzoru nad duhanom i iznosi crne statistike o uživanju u smotuljcima istoga.

I dok HDZ-ovci tvrde da "nema light pušenja" i kako se Vlada protiv njega bori, Lučin kaže da Vlada ne čini ništa kako bi zaštitila pušače i nepušače pošto "jedna kutija običnih žvakalica  za odvikavanje koštaju kao tri najskuplje kutije cigareta. A da ne spominjem 'pilseve' čije doze koštaju po tri tisuće kuna".

Njegova je teza da se zabranama ne može riješiti problem, kao i kod droga - "ja kad sam bio gimnazijalac branili su mi pušenje. Ali ja sam se skrivao", objašnjava Lučin, i ustvrdio da se kod nas ni malo ne radi na prevenciji.

Grubišić ostavio cigarete na govornici

No oko potvrđivanja Konvencije nama velikih nesuglasica. Boro Grubišić, iz HDSSB-a kazao je kako je on nakon dugogodišnjeg staža u pušenju cigareta, odlučio da neće više biti bolestan te kako bi pridonio raspravi - ostavio kutiju cigareta za saborskom govornicom. 

Marijana Petir iz HSS-a kazala je kako je "korizma idealno vrijeme za prestati pušiti". Predložila je i povećanje poreza na cigarete kao i povećanje njihove cijene.

Statistike: Pušenje ubija više od prometnih nesreća, ubojstava, požara, AIDS-a...

"Pušenje ubija više ljudi nego prometne nesreće, alkohol, požari, ubojstva, samoubojstva, alkohol, droga i AIDS zajedno", kazala je u raspravi SDP-ovka Tatjana Šimac Bonačić. Statistike govore, nabrajali su zastupnici, da u Hrvatskoj puši 27,4 posto ljudi, a godišnje od toga umire umire 8800 do 11 tisuća ljudi.

U Saboru se danas moglo čuti i da u svijetu puši 1,3 milijarde ljudi, od čega godišnje umire pet milijuna. Svakih osam sekundi netko u svijetu umire zbog pušenja. Pušenje izaziva karcinome dišnih puteva u više od devedeset posto pušenja, djeca izložena dimu cigarete u velikom postotku obolijevaju od bronhitisa, astme i upala dišnih puteva.

U svijetu se za liječenje bolesti uzrokovane uživanjem duhanskog dima troši 200 milijardi  dolara godišnje, a u Hrvatskoj dvije milijarde kuna.

Kajin: Konvenciju testirati u "krematoriju"

Damir Kajin optužio je bivše vlade kao i sadašnju za šurovanje sa krupnim kapitalom, odnosno TDR-om, kojeg naziva "velikom duhanskom tvrtkom". Kazao je da je to razlog što Hrvatska nije ratificirala Konvenciju koju je potpisala 2004. godine, jer su vlade "više ovisne o jednoj duhanskoj tvrtki, nego što je ona o Vladi", a to tumači time što udjele u toj firmi imaju i neki bivši premijeri. Kazao je kako je ta tvrtka preuzela sto ljekarni u Hrvatskoj i da će zbog toga držati cijene lijekova protiv pušenja visoki.

Upozorenja na cigaretama o štetnosti pušenja u Hrvatskoj su "više dizajnerski ukras", kazao je IDS-ovac uspoređujući ih sa upozorenjima u EU koja se protežu preko 40 posto kutije.

"Treba testirati ovu konvenciju u saborskom kafiću odmilja zvanom 'krematorij'", predložio je Kajin.

"HDZ-ovci će živjeti dulje"

Predsjednik kluba HDZ-a Andrija Hebrang pohvalio se kako je klub HDZ-a zona oslobođena od pušenja već dva mjeseca, i kazao da će HDZ-ovci zato živjeti duže.

A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više