Sabor: Stranke suglasne da je Ropova izjava neprihvatljiva

HRVATSKE parlamentarne stranke danas su neprihvatljivom ocijenile izjavu slovenskog premijera Antuna Ropa da Slovenija nakon posljednjeg incidenta na slovenskohrvatskoj granici ne može podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ako nas Slovenija može zaustaviti na putu ka Europi, onda nama tamo nije mjesto, fućka nam se na takvu Europu, izjavio je Anto Đapić (HSP).

Njegov je stav da Hrvatska sada ne bi trebala "spustiti loptu", nego u Saboru otvoriti raspravu o odnosima sa Slovenijom.

Ako ne možemo dobiti diplomatsku bitku sa Slovenijom, kako možemo s nekom drugom zemljom, upitao se HSP-ov zastupnik.

Ropova izjava neprihvatljiva je i za mene i za Klub HNS-a, rekao je Dragutin Lesar, izražavajući nevjericu da ju je Rop uopće dao.

Incident na granici Lesar naziva smišljenom i organiziranom predizbornom akcijom na hrvatskom teritoriju.

Poručuje i da je neozbiljno sa EU povezivati odbijanje slovenskih parlamentaraca da potvrde svoj identitet.

Žaljenje zbog Ropove izjave izrazio je i SDP. Milanka Opačić naglašava da nije Hrvatska kršila slovensku suverenost i zakone, nego je stvar bila obrnuta.

Mišljenja je da bi bilo priličnije da se slovenska strana ispričala za neodgovornost dijela svojih političara, a ne da se ovako zateže konopac.

Incident na granici i Ropovu izjavu HSS-ovka Ljubica Lalić vidi kao nerazuman folklor neodgovornih slovenskih političara koji, kaže, radi stranačkih interesa i što bolje pozicije na skorim izborima dovode u pitanje dobre odnose Hrvatske i Slovenije.

Damir Kajin (IDS) pozvao je slovenske političare da se suzdrže provokacija i da odmah nakon izbora, u što kraćem roku, pokušaju normalizirati odnose sa Hrvatskom.

Loši odnosi štete gospodarstvima obiju država, a kako je Hrvatskoj interes ekonomski jaka i europska Slovenija, tako bi i Sloveniji trebao biti interes ulazak Hrvatske u EU, drži Kajin.

Najjačim hrvatskim saveznikom Kajin označava Jožka Jorasa.

Joras je, kaže, predvidiv, jer incidente izaziva samo pred izbore, a svoje je pravo vlasništva branio pred sudom u Bujuma, a ne u Piranu, što znači da je dobro znao u kojoj je državi kupio parcelu.

Liberalna stranka (LS) najoštrije je osudila "svjesno izazivanje međunarodnog incidenta parlamentarnih zastupnika zemlje članice EU, koji bi trebali pružati primjer društvu i zemljama kandidatima". Jučerašnji pokušaj slovenskih političara da prijeđu granicu izvan graničnog prijelaza LS smatra da je bio svjestan i u cilju predizborne promidžbe. Istaknuli su da je MUP njihovim uhićenjem postupio ispravno. LS smatra da Ministarstvo vanjskih poslova mora javno osuditi, zatražiti službenu ispriku, a Hrvatska ne smije dopustiti preispitivanje ispravnosti postupka MUP-a i popuštati zahtjevima Slovenije, ističe se, uz ostalo, u priopćenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks jutros je najoštrije osudio incident na hrvatsko-slovenskoj granici.

"Očito je riječ o još jednom nizu svjesnih i namjernih provokacija u predizborne svrhe", ocijenio je Šeks, podsjećajući da se slični incidenti događaju pred svake parlamentarne izbore u Sloveniji.

Pročitajte više