Sabor sutra donosi prvi državni proračun u eurima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor sutra će donijeti državni proračun za 2023. godinu, najvažniji financijski dokument države, a prije toga glasat će o 400-tinjak amandmana koje su podnijeli zastupnici.

Dan prije o tim su se amandmanima izjasnili vladini predstavnici - prihvatili su ih samo deset, ostale su odbili.

Među prihvaćenima šest je oporbenih, tri SDP-ova, dva Socijaldemokrata i jedan IDS-ov; zatim tri većinska, jedan HNS-ov i dva HDZ-ova; te zajednički amandman vladajućih i oporbe, odnosno HDZ-a, HDS-a i Socijaldemokrata.

"Tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim", rekao je premijer Andrej Plenković i naveo kako su ti amandmani vrijedni oko 9.5 milijuna eura.

Proračun koji će sabor donijeti prvi je proračun u eurima, a njime se predviđaju prihodi države od 24.9 milijardi eura i rashodi od 26.7 milijardi eura te deficit proračuna opće države od 1.6 milijardi ili 2.3 posto BDP-a. U sljedećoj se godini očekuje i usporavanje inflacije s ovogodišnjih projiciranih 10.4 posto, na 5.7 posto.

Sedmi Plenkovićev proračun ima tri osnovna cilja: ublažiti posljedice krize, očuvati gospodarski rast i razvoj te očuvati socijalnu sigurnost.

Sabor će glasanje početi u 10 sati. 

Pročitajte više