Sabor sutra o zakupu poslovnog prostora, lokalnim izborima, otocima...

RASPRAVOM o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o zakupu poslovnog prostora klubova zastupnika DC-a i HNS/PGS-a Hrvatski sabor nastavit će sutra 10. sjednicu.

I klub zastupnika DC-a i HNS/PGS-a predlažu automatsko produljenje zakupa zakupnicima koji koriste prostore u vlasništvu države, županija, gradova i općina.

Po predloženom produžetak ugovora o zakupu ostvarivali bi bez sudjelovanja na javnom natječaju, čime bi se, ističu oba kluba, pridonijelo razvoju obrta i malog poduzetništva te očuvalo radna mjesta u tom sektoru.

Obrtnicima bi se omogućilo i pravo prvokupa, pod uvjetom da su uredno ispunjavali obveze prema vlasniku, a predlagatelji ističu da se također želi spriječiti da gradske prostore pokupuju velike tvrtke koje bi ih poslije davale u podzakup, na štetu obrtnika.

Sabor će raspravljati i o prijedlogu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica područne i lokalne samouprave, kojima Libra predlaže mogućnost glasovanja i za starije od 16 godina, te o prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u, kojima isti klub predlaže oslobađanje od PDV-a na pomagala za slijepe.

Pred zastupnicima je i HSP-ov prijedlog izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kojim se želi spriječiti rasprodaja hrvatskih otoka strancima.

Na dnevnom su redu i dva prijedloga osnutka Memorijalnog centra Domovinskog rata, HSP-ov i Vladin.

Taj bi centar trebao prikupljati i arhivirati sve dokumente vezane uz Domovinski rat.

Pročitajte više