Sabor sutra počinje posljednju sjednicu u sadašnjem sazivu

AKTUALNIM prijepodnevom, u kojemu će zastupnici od članova Vlade tražiti odgovore na najaktualnija pitanja, Hrvatski sabor sutra počinje 37., posljednju sjednicu u sadašnjem sazivu.

Na posljednju sjednicu prije raspuštanja, Sabor ide s dnevnim redom od čak 106 točaka. Poznavatelji saborskih prilika kažu da je to najopsežniji dnevni red u proteklih desetak godina hrvatskog višestranačkog parlamenta.

Iznimno opsežan dnevni red potvrđuje ranije najave da će 37. sjednica, iako sazvana kao dvotjedna, trajati znatno duže - sasvim sigurno do sredine listopada.

Prednost će, najavljeno je, imati zakoni iz europskog paketa, te izvješća koja su Saboru podnijele različite institucije.

Među njima su i izvješća o provedbi revizije pretvorbe i privatizacije, o radu državnih odvjetništava, o stanju poljoprivrede itd.

Gotovo petinu dnevnog reda čine tzv. privatni, odnosno zakoni što su ih Saboru predložili zastupnici i klubovi.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić prošli je tjedan najavio da ti zakoni, pa i oni koje je predložila Vlada, a upućeni su u prvo čitanje, vjerojatno neće biti odrađeni, jer za to, s obzirom da se radi o posljednjoj sjednici, neće biti vremena.

Parlamentarni, dakle izbori za novi saziv Hrvatskog sabora, održat će 23. studenoga.

Pročitajte više