Sabor sutra raspravlja o izmjenama u mirovinskom sustavu

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti o paketu zakona o kapitaliziranom mirovinskom sustavu kojima su ciljevi jačanje trostupnog mirovinskog sustava te veća aktivnost obveznih mirovinskih fondova u hrvatskom gospodarstvu.

Zastupnici će raspraviti izmjene zakona o obveznim i o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je da je cilj predloženih izmjena jačanje trostupnog mirovinskog sustava, s obzirom na evidentan pad broja korisnika dvostupne mirovine zbog veće stope indeksacije mirovina iz prvog stupa. 

Tako se predloženim izmjenama sa sadašnjih 15 posto na 20 posto povećava iznos moguće jednokratne isplate ukupno kapitaliziranih sredstava u drugom stupu. Naveo je i da se dodatak na osnovnu mirovinu iz prvog stupa s 20.25 posto povećava na iznos od 27 posto i time ga se izjednačava s dodatkom iz prvog stupa.

Piletić: Želi se omogućiti veća aktivnost mirovinskih fondova u gospodarstvu

Piletić je istaknuo i kako se predloženim zakonskim izmjenama želi poslati poruku o povećanju prinosa obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova uvođenjem nove vrste imovine u koju društva mogu ulagati.

Uz to, želi se omogućiti i potaknuti veća aktivnost obveznih mirovinskih fondova u gospodarstvu, prvenstveno na način omogućavanja uvođenja obveze ulaganja od minimalno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond s garancijom povrata ukupnog ulaganja, kao zamjenu ulaganja u državne obveznice.

Kao važnu poruku predloženih izmjena ministar je izdvojio administrativno rasterećenje ukidanjem i smanjenjem naknada obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, prvenstveno ukidanje ulazne naknade koju osiguranici plaćaju nakon mjesečne uplate u drugi stup, kao i smanjenje godišnje naknade za upravljanje kompletno kapitaliziranim sredstvima. 

Zastupnici će raspraviti i prijedlog Ivane Buljan da ju se, na osobni zahtjev, razriješi dužnosti zamjenice pravobraniteljice za djecu.

Na prijedlog SDP-a bit će održana sjednica Odbora za pravosuđe na temu Agrokor i pravni položaj Republike Hrvatske, na koju su pozvani glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

S obzirom na arbitražu u Washingtonu i odbijanje financijskog vještačenja u slučaju Agrokor, kao i moguće financijske reperkusije za državni proračun koje bi to moglo proizvesti, važno je da se o tome raspravi na tematskoj sjednici, kazao je predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP).

Pročitajte više