Sabor: U dnevni red uvršten prijedlog odustajanja od smanjenja PDV

UZ POTPORU HDZ-ove većine Hrvatski je sabor danas dnevni red 7. sjednice dopunio konačnim tekstom izmjena Zakona o PDV-u koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, a kojim se predviđa još jedna odgoda najavljenog smanjenja PDV-a.

Naime, hrvatska Vlada jučer je prihvatila prijedlog misije MMF-a da, zbog proračunskog deficita od 5,9 posto, na neodređeno vrijeme odgodi planirano smanjenje stope PDV-a s 22 na 20 posto od početka iduće godine.

Poslijepodnevni dio sjednice nastavljen je pojedinačnom raspravom o Vladinom i HSS-ovom prijedlogu izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu.

Zastupnici su kao prioretete za boljitak hrvatskog agrara navodili povećanje proizvodnje domaćih poljoprivrednih proizvoda, jače poticanje uzgoja kultura koje su podložne uvozu, te spašavanje malih seoskih domaćinstava.

Dio zastupnika ukazao je da veća proizvodnja znači i veću konkurentnost na tržištu, veći izvoz i manji uvoz, što je bitno i za određivanje startnih kvota pri ulasku u EU.

"Da bi kvalitetno riješili probleme u agraru moramo prvo riješiti jedan paradoks - Hrvatska je zemlja koja može hraniti pola Europe, a gotovo sve uvozi", rekao je SDP-ovac Nenad Stazić, ukazavši na potrebu uređenja domaćeg tržišta kojim, kaže, vladaju nakupci i zakupci.

"Što seljaku vrijede poticaji kada svoje svinje i telad nema kome prodati", upozorio je.

Da je neuređeno tržište najbolnija točka hrvatskog agrara smatra i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ističući da je Vlada poduzela i poduzima niz mjera kojima želi stvoriti uvjete da proizvođak ono što proizvede uspije i prodati po realnoj cijeni.

HDZ-ovac Vladimir Kurečić najavio je amandmane na predložene izmjene - da se sa 100 na 130 kilograma poveća težina teladi koje ulaze u tov, da se dodatno potiče uzgoj pčela, da u idućim godinama minimalna količina potrebna za poticaje u mljekarstvu bude šest, a ne, kako je predviđeno, dvanaest tisuća litara.

Vladu je pozvao da promisli i o većim poticajima za uljanu i šećernu repu, koje je, kaže, danas neisplativo proizvoditi, kao i za povrće koje bi se tako jedino moglo othrvati "invaziji uvoznog povrća".

Amandmane je najavio i SDP-ovac Miroslav Korenika, tražeći veće poticaje za uzgoj cvijeća i slatkovodnih riba, te za pčelarstvo, bućine koštice (proizvodnja bućinog ulja) i bijelu repu.

Zauzeo se da se u sustav poticaja uključe i poljoprivrednici koji imaju zemlju u susjednim državama, poglavito u Sloveniji.

Pročitajte više