Sabor ukinuo nultu stopu PDV-a na turizam

OD POČETKA iduće godine Hrvatska će na usluge turističkog smještaja i agencijske provizije imati nižu, 10-postotnu stopu PDV-a , odlučio je večeras Hrvatski sabor, donoseći izmjene Zakona o PDVu.

Sabor je večeras izmijenio i Zakon o zdravstvenom osiguranju, po kojemu se od 1. listopada ove godine uvodi administrativna pristojba koju će osiguranici plaćati za zdravstvenu zaštitu.

Izmjenama Zakona o PDV-u ukinuta je nulta stopa PDV-a na organizirani boravak inozemnih turista, odnosno izjednačena je porezna stopa za domaće i strane turiste te domaće i strane agencije.

Polupansioni ili puni pansioni u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata i agencijske provizije za te usluge tako će se od iduće godine oporezovati po stopi od 10 posto.

Za izmijenjeni Zakon glasovalo je 74 zastupnika, 13 ih je bilo suzdržano, a jedan protiv.

Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju izglasane su s nešto manjom potporom zastupnika.

Korisnik zdravstvenog osiguranja mjesečno će plaćati najviše 30 kuna administrativne pristojbe, a ostale će mu usluge biti besplatne.

Od plaćanja pristojbe oslobođena su djeca do 18 godina, invalidi sa stupnjem tjelesnog oštećenja većim od 80 posto i invalidi Domovinskog rata. Građani s primanjima ispod socijalnog cenzusa, koji su do sada bili oslobođeni participacije, ubuduće će morati plaćati pristojbu.

Administrativna pristojba neće se plaćati za preventivne preglede.

Pravo na naknadu za troškove prijevoza ubuduće će imati samo osiguranici koje liječnik primarne zdravstvene zaštite pošalje na liječenje najmanje 100 kilometara daleko od mjesta prebivališta.

HZZO više neće plaćati ni prijevoz osiguranika koji su umrli na liječenju u inozemstvu.

Zastupnici su izglasali i paket zakonskih izmjena kojima Vlada sustav državnih potpora usklađuje sa smjernicama EU.

Sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 15. sjednicu nastavlja sutra.

Pročitajte više