Sabor: Utvrđena pravila kada zaštitari mogu nositi i koristiti oružje

HRVATSKI sabor donio je danas Zakon o privatnoj zaštiti u kojemu je jasno propisano kada zaštitar može nositi i upotrijebiti kratko vatreno oružje (pištolj).

Zaštitar oružje može nositi samo kada štiti novčarske ustanove (banke, mjenjačnice itd.), skladišta radioaktivnih i opasnih tvari, kada prati novčane pošiljke i druge dragocjenosti, kada štiti objekte od posebnog značaja za obranu zemlje, te kada radi kao tjelohranitelj.

Oružje može upotrijebiti samo kada na drugi način ne može odbiti napad na sebe ili osobu koju štiti, a prije nego oružje uporabi mora dva puta usmeno upozoriti napadača.

To pravilo ne vrijedi ako bi time bio ugrožen život zaštitara ili osobe koju štiti.

Vatreno oružje ne smije se koristiti protiv maloljetnika, ili ako bi time bio ugrožen život trećih osoba. Iznimka su okolnosti kada je izravno ugrožen zaštitarov ili život štićene osobe.

Bude li, ipak, prinuđen pucati, zaštitar oružje mora usmjeriti na manje vitalne dijelove napadačeva tijela.

Prihvaćanjem vladinih amandmana u zakon je ušlo i rješenje po kojemu stručni ispit za čuvara i zaštitara ne moraju polagati osobe s tri godine staža na policijskim, vojno-policijskim, istražnim ili sigurnosnim poslovima.

Pročitajte više