sabor za proglašenje dana borbe protiv nasilja nad ženama

Svi saborski klubovi poduprli su danas predloženu odluku da se 22. rujna proglasi Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Obilježavanje tog dana, drže, trebalo bi pridonijeti senzibiliziranju javnosti prema pojavi nasilja nad ženama te potaknuti žrtve da prijavljuju nasilje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor kazala je da je 22. rujna odabran zbog zločina koji se tada dogodio na zagrebačkom Općinskom sudu, kad je Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Upozorila je da je iz godine u godinu sve veći broj žrtava obiteljskog nasilja te prekršajno prijavljenih nasilnika.

Tako su 1999. zbog nasilja u obitelji prijavljene 353 osobe, a oštećene 624, iduće, 2000., prijavljeno je 3410 osoba, a oštećeno 5325, godinu dana poslije prekršajno je prijavljeno 5004, a oštećeno 7159 osoba. Sljedeće, 2002., prijavljeno je 6600 osoba, a žrtava je bilo 9182, dok je prošle godine prijavljen 9151 nasilnik, a oštećeno 12.260 osoba, od kojih 67 posto žena.

Kosor je upozorila da je u samo prva tri mjeseca ove godine prekršajno prijavljeno 2340 nasilnika, a žrtava je bilo 3426, što je 88 posto privedenih više nego u istom razdoblju prošle godine.

U raspravi po klubovima Đurđa Adlešić (HSLS/DC) iznijela je podatak da je svaka treća žena u svijetu barem jednom u životu pretrpjela nasilje, te da tek svaka peta žena u Hrvatskoj prijavljuje nasilje.

"U Bjelovaru je najveća gužva u ženskim kućama nakon Martinja", primijetila je.

Adlešić je zatražila da se ženama žrtvama obiteljskog nasilja omogući besplatna pravna pomoć te da se u proračunu za iduću godinu izdvoji novac za rad alimentacijskog fonda.

Gordana Sobol (SDP) usprotivila se shvaćanju o tradicionalnoj obitelji u kojoj je žena kućanica i mora slušati supruga. U tom je smislu prozvala zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji je, kako su prenijela javna glasila, nedavno hodočasnicima poručio da su "priče o ravnopravnosti i slobodi u obitelji neprihvatljive tendencije", te da se "u društvu zaboravlja prirodan autoritet oca u obitelji".

Antun Kapraljević (HNS/PGS) zauzeo se da se nasilnicima zabrani ulazak u politiku.

(Hina) xtr yln

Pročitajte više