Sabor zaključio ovotjedno zasjedanje

NA ZAVRŠETKU rasprave o izvješćima o radu i poslovanju HRTa, čime je završilo ovotjedno saborsko zasjedanje, glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić poručio je da će poslovanje te kuće u idućih šest mjeseci biti pozitivno.

"Govoreći o idućih šest mjeseci, sa sigurnošću mogu reći da će poslovanje HRT-a biti pozitivno", poručio je Galić zastupnicima.

Komentirao je zahtjev većine zastupnike da se na HRT-u uvede monitoring, odnosno analiza zastupljenosti političkih stranaka u programima televizije i radija, rekavši da će, ako tako nakon osnivanja odredi Programsko vijeće, HRT to ponovno uvesti.

Ipak, predložio je da monitoring provodi neovisno tijelo, a ne HRT, te da se takvo tijelo predvidi u Prijedlogu zakona o elektroničkim medijima.

"Nije sasvim primjereno da kuća koja emitira program i za njega odgovara o njemu i govori. Najbolji je način da to čini neovisno tijelo kako bi se dobila objektivna slika o programu, ne samo onome na HRT-u već i ostalih elektroničkih medija", istaknuo je Galić.

Sabor je danas završio raspravu o paketu izvješća o poslovanju HRT-a, radu njegovih tijela te gledanosti HTV-a i slušanosti Hrvatskog radija.

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić rekao je da će 33. sjednica biti nastavljena u ponedjeljak, utorak i srijedu. U četvrtak je blagdan Tijelovo.

Od 17 točaka koje bi Sabor u ta tri dana trebao raspraviti su izmjene Kaznenog zakona, Prijedlog zakona o pomilovanju, dopune Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih organizacija, izmjene Zakona o trgovačkim društvima, Prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izmjene Zakona o brdsko-planinskim područjima.

Tu su i izmjene Parničnog i Ovršnog zakona, dopune Zakona o zaštiti prirode, izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o PDV-u, te prijedlozi zakona o boravišnoj pristojbi te o članarinama u turističkim zajednicama.

Pročitajte više