Sabor: zastupnici bi identifikacijski ključići nosili sa sobom

Saborski zastupnici nosit će sa sobom svoje identifikacijske ključiće i neće ih prije elektroničkog glasovanja preuzimati od Stručne službe, proizilazi iz današnje odluke saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. L

Odbor je prihvatio amandaman Jadranke Kosor (HDZ) da se iz izmjena Poslovnika brišu članici po kojima bi zastupnici od Stručne službe preuzimali ključiće prije glasovanja i vraćali joj ih po njegovu završetku.

Odbor je prihvatio zaključak po kojemu bi se posebnom odlukom uredio način polaganja i čuvanja ključića onih zastupnika koji se opredijele čuvati ih u Saboru.

Miroslav Rožić (HSP), upitao je što ako zastupnik ključić izgubi?

To nije ništa neobično, ja sam već dva puta izgubio ključeve od automobila, tri puta ključeve od kuće, argumentirao je svoje pitanje HSP-ov zastupnik.

Podsjetivši da je Hrvatska imala čuvara državnog pečata, primijetio je kako bi mogla imati i čuvara elektronskih ključića.

Odbor je prihvatio amandman po kojemu bi Sabor, ako to zatraži predstavnik nekog kluba zastupnika, umjesto elektronskog proveo obično, odnosno glasovanje dizanjem ruku.

O spomenutim amandmanima konačnu će riječ, ipak, izreći sam Sabor koji bi o izmjenama Poslovnika trebao glasovati sutra.

Odbor je Saboru predložio da donese zaključak slijedom kojega bi Vladi bilo prepušteno donošenje odluke da će pet hrvatskih vojnih promatrača sudjelovati u mirovnoj misiji UN-a na granici Indije i Pakistana.

Stav da takvu odluku Sabor prepusti Vladi, Odbor je obrazložio time da se radi o humanitarnoj akciji čuvanja mira, a ne klasičnoj vojnoj operaciji o kojoj po Ustavu odlučuje Sabor dvotrećinskom većinom.

(Hina) um sšh

Pročitajte više