Sabor završio današnje zasjedanje, prihvaćene izmjene Zakona o DSV-u

HRVATSKI je sabor na kraju današnjeg zasjedanja donio niz novih zakonskih akata, a izmjenjen je i Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV), koje će ubuduće pri imenovanju sudaca morati voditi računa i o zastupljenosti nacionalnih manjina.

Većina saborskih zastupnika je, naime, prihvatila Vladin amandman po kojemu će DSV pri izboru sudaca morati primjenjivati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, koji manjinama jamči određenu zastupljenost među sucima.

Isti je amandman Vlada predložila i za izmjene Zakona o sudovima, no klubovi HSP-a i HSLS/DC-a upozorili su da se takva odredba neće moći provesti, budući da Ustavnim zakonom nije precizirano koliko pripadnika nacionalnih manjina treba biti na kojem sudu.

Zato je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odgodio glasovanje o tome dok se o svemu ne dogovore parlamentarni klubovi.

Sabor je večeras donio i novi Zakon o računovodstvu, kojim se uvode međunarodni računovodstveni standardi u financijsko izvještavanje hrvatskih poduzeća, uključujući i mala i srednja poduzeća, te Zakon o reviziji, po kojemu će rad revizorskih kuća nadzirati Hrvatska revizorska komora.

Izmjenama Kaznenog zakona povišena je donja granica trajanja zatvorskih kazni za niz kaznenih djela.

Saborski zastupnici prihvatili su i izvješća o prošlogodišnjem radu HZMO-a i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, te potvrdili niz međudržavnih ugovora.

Većina zastupnika prihvatila je i financijske planove državnih agencija i fondova te Zakon o izvršenju državnog proračuna za 2006.

Pročitajte više