Sabor završio današnje zasjedanje

NAKON cjelodnevne sjedinjene rasprave o izmjenama Zakona o državnim poticajima u poljoprivredi i ribarstvu, što su ih predložili Vlada i Klub HSS-a, Hrvatski je sabor završio današnje zasjedanje.

Zastupnici HSS-a i u popodnevnu su dijelu sjednice Vladu prozivali da poljoprivredu želi pretvoriti u čistu tržišnu gospodarsku granu, bez multifunkcionalnosti sela i seljaštva.

"Selu moramo priznati i platiti nenaplativo - od očuvanja tradicijske kulture, preko ekologije i demografskih potencijala, ali pritom ne smijemo reći da dajemo milostinju i da je to socijala", upozorio je HSS-ovac Zlatko Tomčić.

Ocijenio je da Vlada predlaže ubrzanu industrijalizaciju poljoprivrede, koja je u suprotnosti s najnovijom strategijom europske politike eko-socijalnoga tržišnog poljoprivrednog gospodarstva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković odgovorio je da "Vlada nikako ne želi biti grobar hrvatskog sela" te da Hrvatska mora potaknuti poljoprivredna gospodarstva koja mogu postupno postati konkurentna na liberaliziranu tržištu. Mala gospodarstava koja to ne mogu održat ćemo dohodovnom potporom, dodao je ministar.

Sabor će sutra održati svečanu sjednicu u povodu Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja, a sedmu će sjednicu nastaviti u srijedu.

Pročitajte više