Sabor završio ovotjedno zasjedanje

HRVATSKI Sabor ovotjedno je zasjedanje završio raspravom o ukupnom dugu države i stanju zaduživanja, koje su oporbeni zastupnici ocijenili katastrofalnim, dok su vladajući isticali da, iako je rast vanjskog duga zabrinjavajući, nema razloga sumnjati u mogućnost njegova servisiranja.

Zastupnici nisu zaboravili ni blizinu predstojećih parlamentarnih izbora, pa su tako HDZ-ovci naglašavali kako njihova stranka ima program za sanaciju duga, te kako mogu sve riješiti, ali je preduvjet, kažu, smjena vlasti.

Damir Kajin (IDS) naglašava pak kako priželjkuje ponovnu izbornu pobjedu lijeve opcije.

IDS i vladajući djelomičnog krivca za visok vanjski dug vide u HDZ-ovoj vladavini, od koje su naslijedili dio duga, ali i gospodarstvo devastirano ratom i lošom privatizacijom.

Da je tomu tako slaže se i potpredsjednik Vlade Slavko Linić, koji je, odgovarajući na kritike oporbe da je uzrok visokom dugu Vladina loša ekonomska i fiskalna politika, naglasio da je upravo monetarna i ekonomska politika do 1999. zaustavila razvoj i industriju, a rast društvenog proizvoda okrenula u negativnom smjeru.

Vladajući su isticali pozitivne pokazatelje, poput stabilnog rasta bruto domaćeg proizvoda, što oporba smatra posljedicom povećane potrošnje građana, koja temelj nema u realnom povećanju plaća, nego opet u zaduživanju.

Oporbenjaci su u više navrata upozoravali da je svaki hrvatski građanin dužan gotovo pet tisuća američkih dolara, a zastupnici vladajuće koalicije isticali su kako je besmisleno govoriti o podjeli ukupnoga inozemnog duga po glavi stanovnika.

"Što se građana tiče dug privatne banke ili poduzeća, koje će, ne mogne li vratiti dug, naprosto otići u stečaj", rekao je Nenad Stazić (SDP).

Njegov stranački kolega Tonči Žuvela podsjetio je da je novu vlast 2000. dočekalo 10 milijardi kuna "HDZ-ova duga", naglašavajući da je Vlada tada podmirila obveze prema HZZO-u, DAB-u, Poštanskoj banci itd.

Odgovorila mu je Dorica Nikolić (HSLS), upozoravajući da je Vlada dugove otplatila novim zaduživanjem. "Prema tome, Pero vrati Štefu da bi se zadužil kod Marinka. To je lanac svetog Antuna", kazala je Nikolić.

Sabor je danas trebao glasovati i o tri ranije raspravljena zakonska prijedloga - o sprječavanju sukoba interesa, o pomorskom dobru i morskim lukama, te o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, no glasovanje je odgođeno zbog nedostatka kvoruma.

Pročitajte više