Sabor završio ovotjedno zasjedanje

HRVATSKI je sabor, na samom kraju ovotjednog zasjedanja, odbacio niz oporbenih zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o registriranom partnerstvu SDP-ovca Šime Lučina i nezavisnog Ive Banca.

Zastupnici su tim prijedlogom tražili proširenje prava izvanbračnih i istospolnih zajednica, pravima kakva imaju bračni partneri, poput prava na nasljeđivanje, prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, imovinsko-pravnih odnosa, socijalne sigurnosti, itd.

Odbačen je i HNS-ov prijedlog da prihodi od poreza na dohodak u cijelosti pripadnu lokalnoj samoupravi, kao i prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, kojim je HSS predložio brisanje zabrane prometa kamionima starijim od 18, i autobusima koji prevoze djecu starijim od 10 godina.

Odbačen je i prijedlog HSLS-ovca Zlatka Kramarića da se porezna olakšica za troškove školovanja na visokim učilištima, umjesto poslodavcima, prizna zaposlenicima koji se odluče na doškolovavanje.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2003. i 2004. Posebnim zaključkom, Vlada je obvezana najkasnije do 30. lipnja izvijestiti o provedbi Ustavnog zakona u 2005.

O raspravljenoj Odluci o održavanju vojnih vježbi pripadnika Oružanih snaga RH i drugih država tijekom 2006. Sabor nije glasovao, jer u sabornici nije bilo dovoljno zastupnika za potrebnu dvotrećinsku većinu, od 102 glasa. 19. sjednicu Sabor će nastaviti u srijedu.

Pročitajte više