Sabornici raspravljali o Konačnom prijedlogu zakona o vinu

SABORSKI zastupnici raspravljali su u popodnevnu nastavku sjednice o konačnom prijedlogu zakona o vinu, kojim se želi potaknuti razvoj vinogradarstva u Hrvatskoj i izvoz vina.

Obrazlažući zakonski prijedlog u ime predlagatelja, zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić istaknuo je da se njime vino smatra poljoprivrednim prehrambenim proizvodom te da je dopušteno oglašavati vrhunska i kvalitetna vina. Dodao je da su u zakonskom prijedlogu označivanje i zaštita imena u skladu sa Sporazumom s Europskom unijom o priznavanju sorta, regionalnom podrijetlu, ekoprozivodnji s certifikatima, godinama berbe te kategorijama stolnoga, vrhunskog i kvalitetnog vina. Također je uređen promet vina s uvođenjem inspekcijskog nadzora, rekao je Ledić.

Drago Krpina (Klub HDZ-a) smatra da taj zakon samo za sebe neće potaknuti podizanje novih vinograda, nego da treba vidjeti kojim se mjerama poljoprivredne politike to može ubrzati. Također se zauzeo za razvoj zadrugarstva kojim bi trebalo osnažiti razvoj vinogradarstva. Po njegovu sudu nema razloga da se s vrhunskim vinima ne bi mogla oglašavati i stolna vina s nadziranim zemljopisnim podrijetlom.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU) drži da je proizvodnja vina u Hrvatskoj slabo organizirana i da država olako propušta mogućnost veće prisutnosti na tržištu EU-a ne koristeći se u potpunosti izvoznim kvotama koje su joj dodijeljene. Hrvatskim vinarima nedostaje robna marka te promidžba na domaćem i inozemnom tržištu, ocijenio je Tadić.

Ivan Kolar (Klub HSS-a) podupro je donošenje zakona koji će, kako je rekao, pridonijeti afirmaciji Hrvatske kao vinarske zemlje. Dodao je da sloboda oglašivanja treba biti primjerena te pohvalio uvođenje inspekcije za nadzor kakvoće vina.

Vedran Lendić (Klub SDP-a) podupro je zakonski prijedlog, reklamiranje vina, oštriji nadzor njegove kakvoće i regionalizaciju vinogradarske proizvodnje. Zakonski prijedlog je dobar i budući zakon treba dosljedno provoditi, kako bi vino dobilo mjesto koje zaslužuje, rekao je Lendić.

Ante Grabovac (Klub HSLS-a) upozorio je da se smanjuju vinogradarske površine te da je u zadnjih 10 godina potrošnja vina po stanovniku u usporedbi s potrošnjom piva znatno smanjena.

Tibor Santo (Klub LS-a) suprotstavio se oglašavanju vina, upozorivši da bi Hrvatska "umjesto novih generacija vinara mogla dobiti nove generacije alkoholičara" i da su štete od alkoholizma puno veće od moguće dobiti od povećanja proizvodnje vina.

Damir Kajin (Klub IDS-a) zauzeo se da se zakonski omogući održanje i malih proizvođača te da se potiču na proširenje proizvodnje. Glede oglašivanja vina Kajin smatra da se to neizravno činilo i do sada.

Baltazar Jalšovec (Klub Libre) podupro je donošenje zakona, uz neke amandane, naglasivši kako je potrebno poticati vinogardarsko zadrugarstvo, povećati vinograde i potaknuti banke da povoljnije kreditiraju poljoprivrednu proizvodnju.

Sabor je završio današnji dio zasjedanja, a rad nastavlja sutra.

(Hina) dm mć

Pročitajte više