Saborska oporba: proračun za 2006. je trgovački i birokartski

Prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu nije ni razvojan, ni socijalan, a ni uravnotežen, kako tvrdi Vlada, nego je trgovački i birokratski, ocijenila je večeras saborska oporba govoreći o glavnom financijskom dokumentu države.

Oporba Vladu proziva da nema strategiju razvoja, da predloženi proračun otkriva da je njena ekonomska politika čista slučajnost.

Proračun nije ni razvojan, ni socijalan, nego samo pokriva nabujale državne rashode i neke nebuloze, kaže Zlatko Tomčić (HSS) i proziva Vladu da se proračunom odrekla oko 350 tisuća malih seljaka.

Željka Antunović (SDP) za proračun kaže da je birokratski i da premijer njime ne bi trebao biti zadovljan jer neće uspjeti izvršiti niti jedan od zacrtanih ciljeva.

Proračun je zapravo trgovački, dodaje Nenad Stazić (SDP), pitajući se zašto se Vlada lani nije sjetila Osijeka i dala mu 1,5 milijardi kuna kako kani učiniti u 2006. Vladi nije do Osijeka, nego do ruku u Saboru, kroz ovaj proračun ona kupuje dodatne glasove parlamentarne većine, zaključio je Stazić.

Pero Kovačević (HSP) odbacuje tvrdnje o kupovini, te dodaje da novac ne ide HSP-u, nego građanima Slavonije.

Oporbene kritike saborska većina nije čekala "skrštenih ruku". Odbacila je prozivke da Vlada ne vodi brigu o razvoju, da ne želi pomoći županijskim bolnicama, te istaknula da se u razne razvojne projekte kani uložiti 16 milijardi kuna, a da u pogledu bolnica samo radi po zakonu koji je donijela bivša Vlada.

Višesatna, na trenutke žestoka rasprava o proračunu, kratko je bila prekinuta na zahtjev Kluba SDP-a.

Milanka Opačić (SDP) zatražila je potom da se u Saboru osigura rječnik kakav i priliči najvišem zakonodavnom tijelu.

"Atmosfera je neprihvatljiva, slušamo dobacivanja, pušta se glazba, a mogu se čuti i uvredljiva dobacivanja", rekla je Opačić i dodala da se nepriličnom komunikacijom služe i Vladini predstavnici.

Rasprave o proračunu nikad nisu bile nježne, ali moraju biti bez neprihvatljivih izraza, suglasio se predsjedavajući Luka Bebić (HDZ).

(Hina) xum yjn

Pročitajte više