Saborska oporba: Šeks silovao proceduru i falsificirao kvorum

POPODNEVNA sjednica proširenog saborskog Predsjedništva nije pomirila suprostavljene stavove oporbe i HDZ-a oko toga je li noćas bilo kvoruma kod glasovanja o nepovjerenju ministru Miomiru Žužulu oporba ustraje da je HDZ-ova većina falsificirala kvorum i odbijaju prijedlog HDZ-a da se pregleda snimka glasovanja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odbacio je optužbe oporbenih zastupnika ističući da su za HDZ i stranke njegove koalicije rezultati noćašnjeg glasovanja potpuno regularni, kako u postupku glasovanja, tako i u proceduri.

Novinarima je izjavio kako je oporbenim čelnicima predložio da zajedno pregledaju snimku glasovanja i utvrde je li bilo kvoruma ili ne. No, na to oporbenjaci nisu pristali, smatrajući da je to neprimjereno.

Ponovio je stav HDZ-a da je u sabornici kod glasovanja bilo 78 zastupnika, jedan više od granice kvoruma, a da tom broju nije pribrojeno još 10 do 15 zastupnika koji nisu sjedili u klupama.

"Da je i točna tvrdnja da su brojači pogriješii, da je bilo samo 75 zastupnika, kada bi u njih uračunali ovih 10 do 15 bio bi to itekako kvalificirani kvorum", rekao je Šeks.

Odbacio je i oporbene tvrdnje da je, neudovoljavajući zahtjevu za pojedinačnim glasovanjem, prekršio Poslovnik, tvrdeći da su po Poslovniku određene dvije, konkurentne odredbe o načinu glasovanja, od kojih se saborska većina, također glasovanjem, odlučila za onu dizanjem ruku.

Čelnici oporbenih klubova izjavili su kako su prijedlog da se pregleda snimka glasovanja odbili jer to smatraju neprimjerenim i po saborskom Poslovniku neutemeljenim načinom utvrđivanja je li neka odluka donesena na valjan način.

"HDZ ustrajava na dvostrukoj pogrešci - krivo interpretira Poslovnik, oduzimajući pravo na pojedinačno glasovanje, te nije imao kvorum", kazao je čelnik SDP-a Ivica Račan.

"Tražili smo da mala pukotina koja se noćas dogodila zbog ove dvije greške ne preraste u provaliju. No, nastavlja se nedozvoljeno i nepotrebno blamiranje Sabora, i za to odgovornost snosi vladajuća većina, to je još jedna blamaža i afera ove vlasti", ocijenio je Račan.

Na upit što će SDP dalje poduzeti, Račan je u saborskom kafiću, u neformalnom razgovoru s novinarima, odgovorio da SDP ne misli činiti ništa radikalno, da će nastaviti javnosti ukazivati na HDZ-ove afere, koje bi, drži, mogle dovesti i do prijevremenih parlamentarnih izbora.

HSS-ov čelnik Zlatko Tomčić je neudovoljavanje zahtjevu za pojedinačno glasovanje nazvao "silovanjem procedure od strane Vladimira Šeksa", odbacivši tvrdnje HDZ-ovaca da su, kao saborska većina, imali pravo odabrati jedan od dva načina glasovanja - pojedinačno ili dizanjem ruku.

"Ova proceduralna tumačenja vladajuće većine i oporbe očito vode ka ozbiljnijoj parlamentarnoj krizi", ocijenio je.

Tomčić drži da je Šeks pravnim odredbama manipulirao i kada je proglasio rezultate glasovanja bez da je upitao i pobrojao tko je protiv, a tko suzdržan, već samo tko je za oporbeni prijedlog da se ministar Žužul smijeni.

"Glasovanje koje ne obuhvati sva tri pitanja je nepotpuno i ne može dati vjerodostojne rezultate", kazao je, iznijevši stav oporbe da, zbog svega toga ne može pristati da se cijeli problem riješi samo pregledavanjem snimke što predlaže HDZ.

Pročitajte više