Saborska rasprava: Pacijente koji se bore za život plaćajući mito treba dekriminalizirati

UTOČIŠTE korupcije u zdravstvu, prema Ranku Ostojiću (SDP), jest javna nabava, gdje se prema procjeni Andrije Hebranga, koji je predsjednik saborskog odbora za zdravstvo, obrne čak tri milijarde kuna.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije, Željko Jovanović, kazao je u današnjoj saborskoj raspravi na temu korupcije u zdravstvu, kako građani imaju krivu percepciju o stanju korupcije u zdravstvu, koje kako kaže, ima manje nego li se to prikazuje u medijima. Ostojić se nadovezao na to rekavši kako 70 tisuća zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj pošteno radi ali ih se odnedavno gleda kroz naočale odbjeglog riječkog kirurga Šimića.

S druge strane, Mario Drlja, predsjednik Udruge hrvatskih sindikata istaknuo je kako pacijente koji mito plaćaju kako bi spasili život, treba dekriminalizirati. Da u Hrvatskoj mito u zdravstvu ne primaju samo doktori, već i medicinske sestre te tehničari, ocjena je Spomenke Avberšek, predsjednice sindikata zdravstvenih djelatnika. Korupciju u zdravstvu poistovjetila je s hobotnicom te je kazala kako je samo pitanje vremena kada će ona zahvatiti i čistačice.

Posljednjih godina, smatra Hebrang, koji je i sam bio ministar zdravstva, ipak je sve manje primjedbi na račun javne nabave u zdravstvu, a to potvrđuju i nalazi državne revizije, dodaje on.

K.S.

Pročitajte više