Saborska sjednica počela lupanjem po klupama, uvredama i otpužbama

DEMONSTRATIVNO lupanje po klupama, uvrede i optužbe za neparlamentarizam obilježile su početak današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora.

Burno jutro u sabornici počelo je prijedlogom svih oporbenih klubova da se s raspravom o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2004., umjesto poslijepodne, krene sutra ujutro.

Oporba je taj prijedlog obrazložila potrebom televizijskog prijenosa kako bi hrvatska javnost mogla pratiti tijek rasprave o tom za funkcioniranje države najbitnijem dokumentu, budući se predviđa da bi rasprava mogla potrajati dugo u noć.

Današnje je zasjedanje predviđeno na način da zastupnici prije rasprave o amandmanima razmotre sedam zakona po kojima proračun ima financijske obveze.

Damir Kajin (IDS) je prijedlog za odgodom rasprave podebljao i izjavom da bi premijer Ivo Sanader trebao odustati od "dogovora s Nicole Kidman sutra u Bukureštu", kamo bi trebao otići u službeni posjet, ističući da je rasprava o proračunu ipak bitnija od toga.

Luka Bebić se u ime Kluba HDZ-a usprotivio prijedlogu oporbe, napominjući da je i bivša vlast imala istu praksu, odnosno da proračun donosi u kasnim satima nakon cjelodnevne rasprave.

Ljubica Lalić (HSS) istaknula je da je, osim 2000., rasprava o proračunu u prošlom mandatu uvijek počinjala ujutro, a ne poslijepodne.

"Opraštam Bebiću jer je zaboravljivost karakteristika njegovih godina", poručila je HDZ-ovu zastupniku, koji joj je uzvratio - "nisam u prvom cvijetu mladosti kao vi".

Klubovi SDP-a, HNS/PGS-a i Libre upitali su predsjednika Sabora Vladimira Šeksa kada će se u sabornicu ponovno uvesti sustav elektronskog glasovanja.

"Ako se bojite nediscipline u svojim redovima to ćete morati riješiti na drugi način, a ne nekorištenjem sustava za koji su porezni obveznici izdvojili više od 200 tisuća eura", poručila je Šeksu SDP-ova zastupnica Milanka Opačić.

Šeks joj je odgovorio da sustav elektronskog glasovanja nije u funkciji te da će ga Sabor primijeniti čim bude osposobljen.

Kako je Šeks ustrajao da se krene s raspravom o predloženih sedam zakona, ne dopuštajući stanku koju su zatražili klubovi HSS-a i HSP-a, oporbeni zastupnici počeli su lupati po klupama. Oporba je na taj način pokazala i svoje neslaganje prema Šeksovu prijedlogu da se o tome, hoće li se o amandmanima raspravljati danas ili sutra odluči oko 13 sati.

Iako je za saborsku govornicu već stala ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u ime Vlade, predlagatelja zakona, svaki njezinu riječ oporba je prekidala lupanjem po klupama.

Zlatko Tomčić (HSS) upozorio je Šeksa da, po saborskom Poslovniku i ustaljenoj parlamentarnoj praksi, predsjedavajući mora odrediti stanku na zahtjev kluba, poručujući mu da se "suzdrži od samovolje".

"Vi ste vrlo kvalificirani govoriti mi o samovolji", uzvratio mu je Šeks, te ipak udovoljio zahtjevu oporbe i odredio polusatnu stanku.

O proračunu ipak sutra

Saborska rasprava o amandmanima na državni proračun za ovu godinu počet će sutra ujutro, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Nakon burnog početka saborske sjednice, koji su obilježili oporbeni zastupnici lupanjem po klupama i optužbama da se u sabornici provodi samovolja, vladajući HDZ udovoljio je oporbenom zahtjevu da se o amandmanima na Prijedlog proračuna raspravlja sutra.

Saborska sjednica nastavljena je raspravom o tri zakona kojima Vlada želi vratiti mogućnost korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta majkama blizanca i troje ili više djece.

Pročitajte više