saborski klubovi o zakupu poslovnog prostora

Iako podupiru nakanu da se kroz predložene izmjene Zakona o zakupu poslovnog prostora obrtnicima koji već imaju zakupljen poslovni prostor dade prednost u stjecanju novog zakupa, saborski klubovi danas su se podijelili oko toga koji prijedlog podržati DCov ili HNSov.

Oporba, osim IDS-a, podržava HNS-ov prijedlog da se postojećim zakupnicima prednost da u javnom natječaju, ocjenjujući da bi produljenje zakupa bez natječaja, što predlaže DC, favoriziralo usku skupinu obrtnika, uglavnom velikih poduzetnika, dok bi svi ostali, posebno mali tradiocionalni obrti, bili oštećeni, kao i jedinice lokalne samouprave.

Mato Arlović (SDP) je ustavno upitnom ocijenio odredbu po kojoj bi zakupnici prostora u vlasništvu države taj prostor mogli otkupiti pod uvjetima povoljnijima od tržišnih, a koje bi uredbom propisala Vlada.

Naglasio je da Ustav propisuje da se takve pogodnosti, ako su u interesu države mogu propisati samo zakonom.

Srećko Ferenčak (HNS) smatra da je DC-ov prijedlog suprotan osnovnoj svrsi Zakona, koji javni natječaj utvrđuje kao jedini način prodaje i davanja u zakup.

Predlaže stoga da se postojećem zakupcu, nakon provedenog javnog natječaja, ponudi da prostor zakupi po najvećoj ponuđenoj cijeni.

Suprotnog je mišljenja Dražen Bošnjaković (HDZ), koji smatra da bi "javni natječaj bio samo trošak", te da DC-ov prijedlog dovoljno štiti male i srednje poduzetnike i lokalnu samoupravu.

Željko Pecek (HSS) traži pak da se u Zakonu do drugog čitanja utvrde jasni uvjeti i način prodaje poslovnog prostora, cijena i popusti, sadržaji ugovora o zakupu, način plaćanja i namjena novca koji će se sakupiti prodajom.

Bez odgovora HNS-a prošla je primjedba Slavena Letice (HSP) da HNS "gospodari poslovnim prostorima u Zagrebu", te da je Grad HNS-u namijenio i jedan od najelitnijih poslovnih prostora u Ulici kneza Mislava, prostor "Hrvatskog radiše".

"Ovakva demagogija u Saboru mora prestati, ne smiju se dozvoljavati takvi poslovi", rekao je Letica, tražeći da se hitno "spriječi gruba sila i otimačina", te prostor ustupi zagrebačkim zanatlijama i umjetnicima.

Upozorio je da političke stranke i nevladine udruge gradski prostor unajmljuju za svega tri do četiri kune po četvornom metru.

(Hina) xtr/xibob yaz

Pročitajte više