Saborski klubovi zastupnika žele suđenje "vukovarskoj trojki" u Hrvatskoj

VEĆINA predstavnika saborskih klubova zastupnika smatra da se suđenje oficirima JNA, tzv. "vukovarskoj trojki" optuženima za pokolj hrvatskih zarobljenika na Ovčari treba prepustiti hrvatskom pravosuđu, jer bi u suprotnom ustupanje pravosuđu Srbije i Crne Gore značilo nepoštivanje vukovarskih žrtava i tragedije.

To proizlazi iz komentara prijedloga haaške tužiteljice Carle del Ponte da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" - Mrkšiću, Radiću i Šljivančaninu prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore.

Zločini su počinjeni u Hrvatskoj pa trebaju biti i procesuirani u Hrvatskoj. Srbija i Crna Gora imale su gotovo čitavo desetljeće da sude vukovarskoj trojci, što su propustile učiniti. Sama ta činjenica pokazuje da je besmisleno taj proces prepuštati srbijanskom pravosuđu, smatra Dragutin Lesar (HNS).

Vlado Jukić (HSP) pak besmislenim smatra da im se sudi u Hrvatskoj. Oni nisu hrvatski državljani, a zločine su, na hrvatskom tlu, počinili kao pripadnici JNA i u ime te vojske.

Budući da je riječ o jednom od najvećih zločina počinjenih u ovom ratu, logično bi bilo da im se sudi pred Međunarodnim kaznenim sudom. Prepuštanje tog postupka srbijanskom pravosuđu značilo bi derogiranje vukovarskih žrtava i tragedije, rekao je Jukić.

Ivan Čehok (HSLS) izjavio je kako je uvjeren da hrvatsko pravosuđe može osigurati pošteno i nepristrano suđenje i da situacija za takvo što u Srbiji još nije sazrela.

Ističući kako ne bi ulazio u to, je li srbijansko pravosuđe osposobljeno suditi vukovarskoj trojki, Zlatko Kramarić (LS) smatra da ta nacija još nije spremna na to jer nije prošla potrebnu katarzu i denacifikaciju.


Ingrid Antičević- Marinović (SDP) bez dvojbe smatra da bi najbolje bilo taj slučaj prepustiti hrvatskom pravosuđu i to iz više razloga. Prije svega, naše je pravosuđe sposobnije za procesuiranje takve vrste kaznenih djela. Kod nas se već neko vrijeme vrši i edukacija, a osim toga, Hrvatska je i u praksi pokazala spremnost i potrebu takvih vrsta suđenja.

Suđenje bi trebalo provesti u Hrvatskoj i radi osjećaja pravde i pijeteta prema vukovarskim žrtvama, budući da je u posljednje vrijeme praksa da se za ratne zločine sudi u zemljama u kojima su oni počinjeni, navela je.

Milorad Pupovac (SDSS) kaže da pravosuđa Hrvatske i SiCG do sada nisu pokazala spremnost prihvatiti takve izazove, ali će po svoj prilici to morati učiniti, i to u nekom obliku međusobne suradnje.

U vremenu pred nama to će biti dominantan oblik suradnje s Haškim sudom, koja će se mjeriti kroz vjerodostojnost i osposobljenost domaćih pravosuđa da sude za preostale slučajeve ratnog zločina, i to kroz suradnju zemalja koje su sudjelovale u ratu. Iako u ovom trenutku za to nismo sposobni, to je potrebno i dobrodošlo, rekao je Pupovac.

Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog likvidacije više od 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 20. studenoga 1991. Svi su u pritvoru Haaškog suda.

O prijedlogu tužiteljice Carle del Ponte odlučit će posebno sudsko vijeće ICTY-a nakon što razmotri sve argumente Tužiteljstva, branitelja optuženih te predstavnika vlada Hrvatske i SiCG.

Pročitajte više