Saborski odbor odgodio zaključak o centru za azilante

SABORSKI Odbor za predstavke i pritužbe nije danas donio zaključak na temelju predstavke skupine građana Stubičke Slatine koji se protive odluci Vlade da se prihvatni centar za tražitelje azila izgradi u njihovu mjestu.

Predsjednik Odbora Anto Đapić najavio je da bi Odbor zaključak treba donijeti do kraja tjedna, što mu, kaže, neće biti nimalo lako jer su stavovi MUP-a i građana "ukopani" i nitko ne želi popustiti.

Građani Stubičke Slatine, uz potporu gradskog odbora Oroslavlja i Skupštine Krapinsko-zagorske županije, upozoravaju da bi izgradnja centra za tražitelje azila u bivšoj vojarni onemogućila tamošnje poduzetnike da taj prostor iskoriste za gospodarsku djelatnost.

Predstavnici građana na Odboru su isticali i da je bivša vojarna preblizu njhovih kuća, da im zato prijeti opasnost, te da MUP, ne priznajući njihovo neslaganje s izgradnjom centra, ne priznaje ni njihova prava.

Upozorili su i da Europska komisija (EK), koja financijski podupire projekt izgradnje centra, u svojoj dokumentaciji navodi da bi se u centru trebali zbrinuti i izbjeglice iz EU, što smatraju neprihvatljivim.

S druge strane, načelnik MUP-ove Uprave za inspekcijske i upravne poslove Filip Damjanović tvrdi da lokacija u Stubičkoj Slatini, po smještaju i svemu ostalom, odgovara svim kriterijima potrebnima za takav prihvatni centar, zbog čega MUP nema namjeru mijenjati odluku.

Izvijestio je da je Vlada već izabrala izvođača radova, da bi se početkom prosinca trebao potpisati ugovor s međunarodnom zajednicom, te da bi radovi trebali biti gotovi u lipnju 2005.

Damjanović je istaknuo da kod odabira lokacije centra Vlada nema obvezu tražiti suglasnost lokalne zajednice, te da stoga ostaje kod ranije odluke, odbacivši navode da bi se u centru trebale zbrinuti izbjeglice iz EU.

"Promjena odluke bila bi štetna jer bi se u očima EK pokazali kao neozbiljni, da ne možemo provesti svoje odluke", kazao je.

I članovi Odbora imali su podijeljena mišljenja - neki su bili suglasni s građanima, pa i predlagali ankete po županijama kako bi se pronašla ona koja bi pristala na izgradnju centra, a neki pozivali na dobročinstvo, ističući da su brojni Hrvati diljem svijeta dobivali političke azile.

Pročitajte više