Saborski Odbor predložio smanjenje obveza komercijalne tv u praćenju izbora

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predložio je danas da se komercijalnoj televiziji na nacionalnoj razini smanje obveze u praćenju izborne promidžbe u odnosu na javnu televiziju.

Odbor je prije desetak dana prihvatio Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe kojima su izjednačene programske obveze javne i komercijalne televizije, odnosno Hrvatske televizije (HTV) i Nove TV.

Prema amandmanima, danas upućenim Saboru, Nova TV će svaku izbornu listu morati predstaviti pojedinačno u večernjoj emisiji u trajanju od 15 minuta, dok takva emisija na HTV mora trajati 45 minuta.

Posebne emisije sučeljavanja kandidata za svaku izbornu jedinicu na Novi TV bi trajale 20, a na HTV-u 50 minuta.

HTV-u ostaje obveza da svim strankama i nositeljima neovisnih lista i kandidatima nacionalnih manjina omogući predstavljanje izbornog programa u petominutnoj emisiji, te da emitira po deset izvještaja sa njihovih skupova. Izvještaji bi morali trajati do dvije minute, a objavljivali bi se u posebnim emisijama prije i iza središnjih informativnih emisija. Prema predloženom amandmanu, takve bi obveze komercijalne televizije imale "samo ako u programske sadržaje uključe izvješćivanje s izbornih skupova tijekom praćenja izborne promidžbe".

Odbor je amandmane na vlastiti prijedlog Pravila obrazložio potrebom da se Pravila usklade sa Zakonom o elektroničkim medijima.

Direktor programa Nove TV Branko Vukšić prošlog je tjedna zatražio od Sabora da toj televiziji ne nameće iste obveze u praćenju izbora kao i HTV-u jer ih Nova TV ne može provesti zbog tehničkih, financijskih i programskih ograničenja.

Nametanju istih pravila javnoj i komercijalnoj televiziji na nacionalnoj razini usprotivili su se i Hrvatsko novinarsko društvo i Vijeće za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Pročitajte više