Saborski Odbor za vanjsku politiku osudio povredu suvereniteta RH

ODBOR za vanjsku politiku Hrvatskog sabora na izvanrednoj je sjednici u četvrtak poslijepodne najoštrije osudio "grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske" incidentom od 22. rujna koji se dogodio u blizini graničnog prijelaza Plovanija sa Slovenijom.

"Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora najoštrije osuđuje grubu povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske incidentom u kojemu su dvanaestorica državljana Republike Slovenije s namjerom izbjegavanja granične kontrole ilegalno prešla graničnu crtu i ušla oko 150 metara unutar teritorija Republike Hrvatske, te su prilikom pokušaja provjere identiteta odbila postupiti po zahtjevima policije i sukladno uobičajenim normama postupanja", rekao je novinarima nakon sjednice predsjednik Odbora Gordan Jandroković.

On je istaknuo da je Odbor jednoglasno usvojio zaključke nakon što je dobio detaljne informacije od predstavnika Vlade RH i nadležnih državnih tijela o tom incidentu, te je dodao da su oni odgovor na neuobičajenu komunikaciju sa strane predsjednika Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije.

Odbor je u svojim zaključcima podržao izjave predsjednika Republike, predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora i prihvatio je aktivnosti Ministarstava unutarnjih i vanjskih poslova.

"Stav vlade Slovenije i izjave članova Državnog zbora Republike Slovenije kojima se dovodi u pitanje protezanje granične crte na kopnu te suverenitet RH nad zaseocima Mlini, Bužini, Škrile i Škudelini u Općini Buje Odbor u cjelosti odbacuje, u svjetlu činjenice da se radi o neosporno hrvatskom teritoriju", istaknuo je Jandroković.

Odbor također odbacuje osude uobičajenih i zakonitih postupaka hrvatske policije, a osobito prijetnje kaznenim progonom pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji su provodili zakone RH na hrvatskom teritoriju.

Osim toga, Odbor u potpunosti odbacuje stajališta slovenskih dužnosnika kojima se pitanje hrvatskog približavanja Europskoj uniji povezuje s rješavanjem bilateralnih pitanja, kao i izjave kojima se legitimna aktivnost policije ocjenjuje "napadom na Europsku uniju".

Odbor je ocijenio da je najava obustave potpore Republike Slovenije hrvatskim pregovorima s Europskom unijom "postupak bez presedana u praksi proširenja Unije" i opetovano je pozvao Sloveniju na suzdržanost i nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima, rekao je Jandroković.

Sjednici Odbora nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Bišćević.

Pročitajte više