Saborski VP Odbor: RH čeka daljnje talijanske korake

HRVATSKA čeka daljnje korake talijanske strane nakon što državni tajnik MVP-a Hido Bišćević pozvao na razgovor talijanskoga veleposlanika u Hrvatskoj zbog spornih izjava potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija, rekao je u srijedu predsjednik saborskoga odbora za vanjsku politiku Goran Jandroković.

Državni tajnik MVP-a Hido Biščević pozvao je u srijedu na razgovor talijanskoga veleposlanika u Hrvatskoj Alessandra Grafinija te mu "skrenuo pozornost na dio izjava potpredsjednika Finija, koje odudaraju od ukupnog duha i sadržaja aktualnih hrvatsko-talijanskih odnosa", priopćeno je uz ministarstva.

"Primili smo informaciju državnoga tajnika Biščevića o poduzetim aktivnostima što ih MVP poduzima temeljem intervjua koji je potpredsjednik talijanske vlade dao Slobodnoj Dalmaciji. Podržavamo sve aktivnosti ministarstva i očekujemo daljnje korake talijanske strane", rekao je Gordan Jandroković, nakon zatvorene sjednice saborskog odbora za vanjsku politiku.

Finijev intervju Slobodnoj Dlamaciji objavljen je u srijedu pod naslovom "Dalmacija, Rijeka i Istra oduvijek su talijanske zemlje". Među ostalim, Fini je rekao da su "ti krajevi bili i jesu talijanski ... ta je zemlja bila venecijanska, prije toga rimska".

Klub Hrvatske stranke prava tražio je od Ministarstva vanjskih poslova da povuče hrvatskoga veleposlanika u Italiji na konzultacije u Zagreb, da premijer Ivo Sanader i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul Saboru podnesu izvještaj o toj izjavi te da Hrvatska u Bruxelles uputi prosvjednu notu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da sporne izjave potpredsjednika talijanske vlade nisu službena talijanska vanjska politika.

"Možemo biti potpuno mirni i ovo sigurno nije stajalište službene talijanske politike", rekao je Sanader odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za tisak održanoj nakon sastanka s povjerenikom EU-a za proširenje Guenterom Verheugenom.

"Nama su poznata takva stajališta određenih krugova talijanske politike. Međutim, mi ih potpuno odbacujemo", dodao je hrvatski premijer.

Pročitajte više