Saborski zastupnik Mario Kovač pozvao Šibenčane da dignu glas u obranu TLM-a

SABORSKI zastupnik HSLS-a Mario Kovač na današnjoj je konferenciji za novinare pozvao sve političke stranke, sindikalne organizacije i građane Šibenika da dignu glas u obranu TLM-a (Tvornica lakih metala) i prisile Vladu da izda jamstvo bez kojega će, po njegovim riječima, TLM propasti.

Ako Vlada za nekoliko dana TLM-u ne da jamstvo za podizanje kratkoročnog kredita, kako bi se podmirio dug prema dobavljačima aluminija, proizvodnja će najkasnije do početka travnja biti zaustavljena, tvrdi Kovač.

To se, kazao je, ne bi smjelo dogoditi jer je u modernizaciju TLM-a nedavno uloženo 50 milijuna eur-a kako bi se ojačala njegova pozicija na tržištu. Osim toga, dodao je Kovač, TLM više od 80 posto svoje proizvodnje izvozi, a Vlada tvrdi da podržava izvoznike.

Povod za sazivanje konferencije za novinare Kovaču je bila izjava potpredsjednika Vlade Slavka Linića krajem tjedna u Splitu koji je kazao da je stanje u šibenskom TLM-u još gore nego u splitskoj Željezari i upitao se gdje je tu odgovornost Uprave koja se navodno pravda da je nova, a izabrana je prije dvije godine.

Kovač je ustvrdio da iz Linićevih riječi proizlazi da se on protivi spašavanju TLM-a na račun poreznih obveznika. "Slavko Linić je alfa i omega vladine gospodarske politike i nema pravo tako sa sebe prati odgovornost. Ako je uprava TLM-a zaista nesposobna, gdje su bili Nadzorni odbor i Vlada da je smijene. Oni nisu reagirali, a sada bi da račun plati 2000 radnika i cijeli Šibenik kojemu je TLM jedino industrijsko poduzeće koje radi", kazao je Kovač i predložio da se iz Šibenika digne glas protiv takvog odnosa prema TLM-u i zatraži smjenu Linića, spočitavajući mu i to što nije bio tako principjelan u slučajevima davanja jamstva "Viktoru Lencu" i opraštanju dugova Sloveniji za Nuklearnu elektranu Krško.



Pročitajte više