Saborsko izaslanstvo u Dublinu s potpredsjednicom Vlade

IRSKA želi unaprijediti gospodarsku suradnju i trgovinske odnose s Hrvatskom, za što postoje dobri potencijali s obje strane, rekla je u Dublinu potpredsjednica irske vlade i ministrica poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Mary Harney. 

´Želimo unaprijediti trgovinske odnose s Hrvatskom, koji ovog trenutka nisu osobito razvijeni. I Irska i Hrvatska su male zemlje, no imaju dobre potencijale za gospodarsku suradnju, osobito za veću razmjenu u području obrazovanja, znanosti i tehnologije, te turizma´, rekla je Mary Harney.

Posebice je istaknula da obje zemlje imaju priliku za veća međusobna ulaganja, a Irska je osobito zainteresirana za ulaganja u turizam. Turistička razmjena s Hrvatskom je u porastu, kao rezultat uspostave izravnih sezonskih letova, a irska strana je zainteresirana da se oni uspostave tijekom cijele godine.

Odgovarajući na pitanje o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u Europsku uniju potredsjednica irske vlade je rekla da Irska podupire što brži ulazak Hrvatske u EU, te da će se o hrvatskoj kandidaturi odlučivati upravo u vrijeme irskog predsjedanja Europskom unijom, koje ta zemlja preuzima 1. siječnja 2004.

U svojim razgovorima s hrvatskim parlamentarnim izaslanstvom irska potpredsjednica vlade, ujedno i ministrica poduzetništva, trgovine i zapošljavanja, taakođer je istaknula da u pogledu gospodarskoga razvoja Irska može biti dobar model Hrvatskoj.

Irska je zemlja sa približnim brojem stanovnika kao i Hrvatska (3,84 milijuna), koja je 1973. ušla u EU, kao relativno siromašna. Zahvaljujući pomoći iz fondova EU-a, velikim ulaganjima u znanost i visoko školstvo, uspostavi sustava socijanoga partnerstva te privukavši svojom otvorenošću i niskim poreznim poreznim stopama strane ulagače, Irska se u relativno kratko vrijeme iz poljoprivredne zemlje pretvorila u zemlju razvijene tehnologije.

Godišnja stopa irskoga bruto društvenog proizvoda (BDP) prosječno je u razdoblju od 1995. do 2001. iznosila 9,4 posto, a na razini EU-a 2,6 posto. Pri ulasku u tadašnju EEZ irski BDP per capita bio je jedva nešto veći od polovice onoga EEZ-a, dok je 2000. godine iznosio 121,3 posto onoga u EU-u (irski BDP - 27.322, a prosječni BDP EU-a - 22.530).

Izravna strana ulaganja, pri čemu su strani ulagači potpuno izjednačeni s domaćima i nemaju limita kod ulaska u vlasništvo, privukla su posljednjih godina brojne velike tvrtke u tu otočnu zemlju koju, zbog njezina snažnoga gospodarskog rasta, nazivaju i ´sjevernim tigrom´. Uz pronalaženje zajedničkoga strateškog interesa u sustavu socijalnog partnerstva poslodavaca i zaposlenika, Irska je svojim gospodarskim zamahom u velikoj mjeri smanjila problem nezaposlenosti, postavši od zemlje tradicionalno poznate po velikom iseljavanju, zemlja s brojnim useljenicima. Njezin broj stanovnika je trenutačno najveći za posljednjih 120 godina, a zemlja štoviše, bilježi i manjak radne snage.

Hrvatska je u posljednjih dvije-tri godine ostvarila nekoliko kontakata s irskim dužnosnicima, posebice na planu razvoja modela socijalnoga partnerstva, a irski predstavnici više puta su dosad boravili u Hrvatskoj, kako bi kroz seminare ili savjetovanja upoznali hrvatsku stranu sa irskim iskustvima na tom području.

Razgovorima s potpresdjednicom irske vlade Mary Harney izaslanstvo vanjskopolitičkog Odbora Hrvatskog sabora završilo je višedneni posjet Irskoj tijekom kojega se sastalo s dužnosnicima irske vlade i parlamenta. U brojnim razgovorima dominantna tema bila je hrvatska kandidatura za članstvo u EU. Jedinstveno stajalište irskih dužnosnika je da Irska podržava kandidaturu Hrvatske i spremna je pružiti svu potrebnu pomoć, no da Hrvatska sa svoje strane mora ispuniti sve potrebne uvjete.

Pročitajte više