SABORSKO IZASLANSTVO U VIJEĆU EUROPE RAZGOVARALO S GIL ROBLESOM

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Alvaro Gil Robles u utorak je tijekom razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini VE izrazio zadovoljstvo prošlotjednim posjetom Hrvatskoj i vrlo otvorenim i sadržajnim razgovorima s predstavnicima Vlade RH, državnim odvjetnikom, te predstavnicima NGOa, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Izaslanstvu na čelu s voditeljem Franom Matušićem Gil Robles je rekao kako je tijekom tih susreta dobio detaljan uvid u sve probleme na području ljudskih prava s kojima se Hrvatska suočava i osobito naglasio potrebu reforme pravosuđa s primarnim ciljem da ono bude efikasnije i da se smanji velik broj (1,5 milijuna) neriješenih predmeta. Založio se i za izgradnju posebne kaznionice za mlađe osobe kako bi se izbjeglo da oni koji su prvi puta prekršili zakon služe kaznu zajedno sa osobama osuđenim za teška kaznena djela, kaže se u priopćenju. Spomenuta su i otvorena pitanja u odnosima s romskom zajednicom u Hrvatskoj, pri čemu je naglašeno da Romima trebalo omogućiti jednako obrazovanje kao i ostalim građanima.

Prema priopćenju, Gil Robles naglasio je napredak u rješavanju pitanja vezanih uz povratak izbjeglica i vraćanja njihove imovine, ali i problem stanarskih prava, rekavši da u Hrvatskoj postoji čvrsta politička volja da se ti problemi riješe čim prije. Izaslanstvo je istaknulo hrvatsku odlučnost da što prije provede i reforme u pravosuđu, dodavši kako bi u provođenju tog cilja trebalo osigurati i pomoć međunarodne zajednice.

(Hina) xpp/xdam ydv

Pročitajte više