Saborsko Predsjedništvo sutra o uzrocima političkih napetosti

Saborsko prošireno Predsjedništvo sutra bi trebalo utvrditi uzroke političkih napetosti između pozicije i opozicije, pokušati izgladiti sporove i naći izlaz iz situacije koja otežava učinkovit rad Sabora.

Većina oporbe je proteklih dana upozorila da ozbiljno razmišlja o napuštanju saborskih odbora, ali i drugim metodama bojkotiranja saborskog rada, ako HDZ ne odustane od, kako kaže, diktatorskog ponašanja i ušutkivanja političkih protivnika.

Osim toga, očekuje se da će se Predsjedništvo pozabaviti i statusom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojeg je prije 15-ak dana napustila oporba nezadovljna njegovom rekonstrukcijom.

U toj rekonstrukciji u Povjerenstvo su ušli Zdravko Tomac i Milan Ramljak, članovi Foruma hrvatske sloge, udruge čije je Predsjedništvo jučer odlučilo da Tomac i Ramljak neće sudjelovati u radu Povjerenstva dok ne bude jasno je li spomenuta rekonstrukcija legalna i kakav je njegov status nakon odlaska oporbe.

Oni koji su krivi, neka riješe nastalu situaciju, a saborsko Predsjedništvo može i raspustiti Povjerenstvo i zatražiti da se izabere novo, rekao je novinarima Zdravko Tomac.

Na pitanje kani li dati ostavku odgovorio je niječno.

Ostavku, kaže, daju oni koju su nešto skrivili, a on to nije.

'Priznaje' da su njega i Ramljaka ogorčile neke primjedbe.

Diskreditira nas se kao nečije sedme ortake, iako nikada nismo provodili tuđu volju, rekao je Tomac, navodeći da su oni jedini političari koji su davali ostavke i u jednoj i u drugoj vlasti.

Sad se preko nas, kao preko plota, tuku oporba i vlast, kazao je Tomac suglasan da treba riješiti status Povjerenstva.

Izrazio je čuđenje zašto v.d. predsjednika tog tijela u ostavci Antun Kapraljević traži od njega, da kao najstariji član, sazove sjednicu Povjerenstva.

Kapraljević pak objašnjava da taj posao u ostavci može raditi još dva mjeseca, a ako se do tada ne obave sve potrebne formalnosti, Povjerenstvo će se, kaže, ugasiti.

Svim pogreškama usprkos, to ne bi bilo dobro, zaključio je.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više